Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 25 januari 2005                              |


1. Jonge bestuurders en verkeersveiligheid
Rijvaardigheidstrainingen organiseren voor kwetsbare jonge bestuurders. Dat is de essentie van een project dat Gedeputeerde Staten samen met de provincie Limburg en de Vlaamse provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant indienen voor een Europese subsidie vanuit het programma Interreg III A. De kwetsbare nieuwe autorijders wordt geleerd gevaren te herkennen en om te gaan met noodsituaties. Gezamenlijk willen de provincies komen tot een Europees marketingconcept voor de verkeersveiligheid van jongeren.

2. Studiereis
Twee medewerkers van de provincie Noord-Brabant nemen deel aan een studiereis waarin OV-systemen vergeleken worden. De studiereis richt zich op projecten rondom de relatie vervoersautoriteit en vervoerder in Basel (Zwitserland.)

3. Statenvragen zwerfjongeren
Voor de opvang van zwerfjongeren wordt extra geld ingezet door de provincie en de Brabantse grote gemeenten, in de periode tot en met 2005 gaat het om E340.000, -. De centrumgemeenten zijn daarbij verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang van zwerfjongeren, de provincie is verantwoordelijk voor de geïndiceerde jeugdzorg voor jongeren tot 18 jaar. Dat schrijven Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. Van Boxtel ( SP). Volgens de algemene rekenkamer zijn er 490 zwerfjongeren in Brabant, die overigens niet allemaal in acute nood verzeild zijn.

4. Wijziging verordening gedeputeerden, staten- en commissieleden
De verordening die de rechtspositie regelt van de gedeputeerden, staten- en commissieleden wordt gewijzigd. De wijziging heeft te maken met een tegemoetkoming van de provincie in de kosten voor noodzakelijke kinderopvang in verband met de vervulling van het ambt van gedeputeerde.

5. Proef met terughoudend financieel toezicht gemeenten
Het provinciaal financiële toezicht op gemeenten wordt in een proef in de periode 2006-2010 tot een minimum beperkt. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten in het kader van de deregulering. Hierdoor komen volgens GS de gemeentelijke verantwoordelijkheden nadrukkelijker tot hun recht. GS hebben een wettelijke taak om zoveel te voorkomen dat gemeenten door een slechte financiële positie een beroep moeten doen op de gezamenlijke middelen van de ander gemeenten. Daarom zullen GS tijdens de proefperiode de ontwikkelingen in de gemeentebegrotingen wel volgen. De proef die wordt geëvalueerd in 2010, is tot stand gekomen in nauw overleg met het ministerie van BZK.

6. Tijdelijke kinderopvangregeling provincies
In afwachting van een definitieve regeling voor vergoeding van kosten voor kinderopvang, hebben GS een tijdelijke kinderopvangregeling vastgesteld. De regeling is tot 1 januari 2006 van kracht. De regeling is een verbetering omdat voorzien wordt in een oplossing van die gevallen waarin de CAO van de partner van niet voorziet in kinderopvang.

7. Concept uitwerkingsplan Zuidoost-Brabant
Het concept uitwerkingsplan van het streekplan voor de regio Zuidoost-Brabant geeft de hoofdlijnen van het ruimtelijke beleid ten aanzien van wonen, werken, landbouw en natuur en landschap. Gedeputeerde Staten zenden het uitwerkingsplan samen met de nota van wijzigingen en een nota van zienswijzen, ter advisering naar de provinciale planologische commissie en voor overleg met de statencommissie Ruimte en Milieu. Het plan geldt voor de regio's Eindhoven-Helmond, Kempen, Peel en Heeze-Leende/Cranendonck.

8. Regionaal structuurplan regio Eindhoven
Het regionaal structuurplan voor Eindhoven geeft een inzicht in de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Het is afgestemd met het uitwerkingsplan van het streekplan. De regioraad van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) heeft op 7 december 2004 het Regionaal Structuurplan regio Eindhoven vastgesteld en op 4 december ter goedkeuring aangeboden aan Gedeputeerde Staten. GS willen op 8 maart een goedkeuringsbesluit nemen. Dat gebeurt na advies van de provinciale planologische commissie en beraad in de statencommissie Ruimte en Milieu.

9. Streekplanafwijking Overloon
Het nationaal oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon kan wellicht uitbreiden. Omdat het project strijdig is met de beleidslijnen ten aanzien van de planologische bescherming van natuur- en landschapswaarden, is een afwijking van het streekplan noodzakelijk. Gedeputeerde Staten zijn bereid hiervoor een verklaring van geen bezwaar af te geven. De Provinciale Planologische Commissie wordt om advies gevraagd, de commissie Ruimte en Milieu wordt geïnformeerd.

10. Middendonk
Het gebied Middendonk in Etten-Leur blijft omwille van cultuurhistorische waarden behoren tot het landschappelijk raamwerk. Dat hebben GS geantwoord op vragen van de leden van Provinciale Staten, mevr. Van Boxtel en de heer Polderman (SP). De vragen zijn gesteld naar aanleiding van een discussie in de commissie Ruimte en Milieu en de vraag of Middendonk onderdeel moet zijn van het landschappelijk raamwerk, of dat hier een bedrijventerrein mag worden ontwikkeld. Uit de discussies was hierover volgens de SP geen duidelijkheid gegeven. In tweede instantie blijkt er echter geen meerderheid om de status van het gebied te wijzigen.

11. Streekplanafwijking Gildehuis
Het Gildehuis aan het Lankveld in Nuenen zal wellicht herbouwd worden. Gedeputeerde Staten zijn bereid hiervoor een verklaring van geen bezwaar af te geven. Omdat hier sprake is van een streekplanafwijking wordt eerst het advies gevraagd van de planologische commissie voor gemeentelijke plannen.

12. Uitspraak Raad van State EHS/ Wet ammoniak en veehouderij (Wav)
De Raad van State (Afdeling Bestuursrechtspraak) heeft op 21 december jl. uitspraak gedaan over de EHS-begrenzing voor de Wet ammoniak en veehouderij (Wav). De Raad van State is van mening dat de vorm waarin het besluit op 2 juli 2002 is genomen, niet voldoet aan de eisen die de Wav daaraan stelt. Deze uitspraak heeft geen gevolgen voor de vastgestelde natuurdoelen voor de EHS en Gedeputeerde Staten zullen met een nieuw besluit de vormfout herstellen.

13. Faunabeheerplan: deelplan ree
Gedeputeerde Staten hebben in het kader van het faunabeheerplan van de Stichting Faunabeheereenheid, het deelplan 'Ree' goedgekeurd. Deze goedkeuring geldt tot en met 31 december 2005. Met dit besluit kan op verschillende plekken in Brabant ontheffing worden verleend voor reewildbeheer. Daarnaast wordt aan de Faunabeheereenheid verzocht om voor 2006 een nieuw plan te schrijven.

14. Bodemsanering Rijsbergen
Haskoning krijgt opdracht om een plan van aanpak en een technisch bestek te schrijven voor de sanering van Brabant Chemie te Rijsbergen. Met de opdracht is een bedrag van E16.577 gemoeid.

15. Onderzoek milieukunde
'van risicoschatting tot risicocommunicatie' is het thema van een onderzoek van een van de medewerkers van het Bureau Medische Milieukunde. Het richt zich op de noodzaak van een betere uitwisseling van kennis en informatie tussen onderzoeksinstellingen en de praktijk. Gedeputeerde Staten hebben besloten een bijdrage van E10.000 te geven aan het onderzoek en informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

16. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Landerd wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het wijzigingsplan Brakel 5 te Riel wordt afgekeurd, het bestemmingsplan Hermenzeil van de gemeente Geertruidenberg wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Kom Eersel, herziening Eerseliusstraat wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Bedrijventerrein de Bulk 2 van de gemeente Oss wordt gedeeltelijk goedgekeurd, de lijst van verleende verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordeningen wordt vastgesteld.

---

Datum
25 januari 2005


---- --