Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

25 januari 2005

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Dick Brunahuis komt er
De financiering van het Dick Brunahuis is rond. Het college vraagt de gemeenteraad een krediet van ¬ 2,8 miljoen voor de realisering van het Dick Brunahuis vrij te geven. Het wordt bekostigd uit GSB-gelden/Stadseconomie (versterking internationaal toerisme), herijkingsgelden, project Vrede van Utrecht en sponsorgelden. Het investeringsbedrag komt overeen met de afspraken uit de herijking van het collegeprogramma. Toen is bepaald dat voor het Dick Brunahuis ¬ 1 miljoen extra wordt uitgetrokken.

Het Dick Brunahuis is een belangrijke culturele aanwinst voor de stad. Het initiatief is van groot belang voor behoud en presentatie van de collectie zelf, voor de brede groep belangstellenden en voor het culturele en toeristische profiel van de stad Utrecht. Het Dick Brunahuis wordt ondergebracht in het pand tegenover het Centraal Museum aan de Agnietenstraat. Er komen ruimtes voor de Bruna-collectie op de begane grond en de eerste verdieping. Daar krijgen de meer dan 2000 originele ontwerpen van kunstenaar Dick Bruna een plek.

Het Dick Brunahuis krijgt eigen, specifieke openingenstijden, afgestemd op schoolgroepen en groepen buitenlandse toeristen. Niet alleen Nijntje, ook Bruna's werk voor volwassenen zal onderdeel uitmaken van de permanente tentoonstelling. De inrichting is afgestemd op kinderen en volwassenen tegelijk. Tevens komt er een aparte activiteitenruimte voor groepen kinderen.

Voor de inrichting is Anthon Beeke aangetrokken, een internationaal bekend grafisch ontwerper. Hij is niet alleen groot bewonderaar van Dick Bruna's werk maar ook verantwoordelijk voor de succesvolle Bruna-tentoonstelling in het Centraal Museum in 2000-2001.

Na verlening van het krediet volgt de aanbesteding. Naar verwachting gaan de bouwwerkzaamheden in maart 2005 van start. Eind 2005 staat de opening van het Dick Brunahuis gepland.


2. Genomineerden sportprijzen stad Utrecht
Op 16 februari worden de Sportprijzen van de stad Utrecht uitgereikt. Alle genomineerden woonden in Utrecht toen ze hun bijzondere prestaties in 2004 neerzetten. De genomineerden zijn:


* Sportman van het jaar 2004: Kasper Engel (zwemmen), Wilco van Rooijen (bergsport) en Jochem Uytdehaage (schaatsen).
* Sportvrouw van het jaar 2004: Tijn Ponjee (skeeleren), Annette Roozen (atletiek) en Karin Ruckstuhl (atletiek).
* Talent van het jaar 2004: Mike van den Brink (waterpolo), Lars van Dee (atletiek) en Aaron Picauly (handbal)

* Sportploeg van het jaar 2004: Nationaal damesteam Curling (alle vrouwen zijn lid van Curlingclub Utrecht), Jeugdploeg A De Halter (worstelen), FC Utrecht en UDSV heren 1 (handbal).


* Sportvrijwilliger van het jaar 2004: Michel Bosch-Reitz (basketbalverenigingen De Cangeroes en Midland), Wim van Geelen (voetbalvereniging Hercules) en Peter van Kuijk (Tennisvereniging PVC).


* Sportvereniging van het jaar 2004: Stichting De Blauwe Vogel '74 (sport voor gehandicapte en niet-gehandicapte kinderen), Badmintonclub Castellum en Faja Lobi (voetbalvereniging).


3. Hyperonenweg en Reactorweg afgesloten
Het college heeft besloten om delen van de Reactorweg en de Hyperonenweg te onttrekken aan het openbaar verkeer. Deze wegen worden opgebroken om de aanleg van de nieuwe verbindingsweg tussen de A2 en het te bouwen Randstadspoorstation en Transferium Lage Weide (NOUW 1) mogelijk te maken. Het tracé van de nieuwe aansluiting op de A2 buigt vanaf het nieuwe viaduct over de rijksweg A2 af in de richting van de voormalige zandwinningsplas, om ter hoogte van de Atoomweg aan te sluiten op de Plutoniumweg. Het hoogteverschil tussen het nieuwe viaduct en de bestaande weg zal worden opgevangen door de aanleg van een grondlichaam dat op de huidige kruising Hyperonenweg - Reactorweg wordt aangelegd. Daardoor zal deze kruising verdwijnen.


4. Wijkvoorzieningenplannen voor Zuidwest, Overvecht en Vleuten de Meern Het college heeft de wijkvoorzieningenplannen voor de wijken Zuidwest, Overvecht en Vleuten - de Meern vastgesteld. De wijkvoorzieningenplannen gaan over de gewenste sociale infrastructuur: het gaat hierbij om een analyse van vraag en aanbod van accommodaties voor welzijn, sport en recreatie, onderwijs, cultuur en zorg in deze wijken. Daarmee is voor het eerst een integrale visie opgesteld voor deze sociaal-maatschappelijke voorzieningen. Dit biedt de mogelijkheid om beter te sturen op de ontwikkeling en verbetering van de sociale infrastructuur om het gewenste voorzieningenniveau te realiseren.

Kenmerkend voor de wijk Vleuten - de Meern is een sterk verenigingsleven. Samen met het bloeiende vrijwilligerswerk is dat een belangrijke factor in de sociale samenhang. Daarom is in het wijkvoorzieningenplan voor deze wijk vooral gekeken hoe accommodaties dat kunnen ondersteunen. Samengevat in het motto "Samenhang tussen oud en nieuw". Voor de wijken Overvecht ("Een prettige wijk door meer samenhang en ontmoeting") en Zuidwest ("Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst") spelen de plannen voor herstructurering een grote rol. Dit biedt zowel mogelijkheden voor woningbouw als ook voor de voorzieningen en accommodaties. De gewenste voorzieningenstuctuur wordt niet alleen afgestemd op de vraag van vandaag, maar ook op die van de toekomst. Juist in de herstructureringswijken kan die vraag in de komende jaren veranderen.

Het college is van mening dat met de visie van het wijkvoorzieningenplan meer sturing kan plaatsvinden op ontwikkeling en realisatie van projecten. Al eerder werden de wijkvoorzieningenplannen voor de wijken Noordoost en Noordwest vastgesteld. De vaststelling van de wijkvoorzieningenplannen vloeien voort uit het collegeprogramma 2001 -2006 om een gericht accommodatiebeleid te voeren, waarbij uitgangspunten zijn: een juiste planning van voorzieningen, efficiënt grondgebruik en een verantwoorde exploitatie.


5. Voortzetting vrijstellingsprocedure parkeergarage Lucasbolwerk De inspraakreacties in de procedure om voor het bouwplan parkeergarage Lucasbolwerk vrijstelling te krijgen van geldende bestemmingsplannen (art. 19,1 WRO) zijn door het college ongegrond verklaard. De inspraakreacties hebben onder meer betrekking op tekortkomingen in procedurekwesties, mogelijke schade en hinder voor de omgeving, nut en noodzaak van de garage en financiële en economische aspecten. Het college vindt geen van de reacties zo zwaarwegend dat voortzetting van de vrijstellingsprocedure onmogelijk wordt. Het bouwplan voor de parkeergarage wordt nu ter visie gelegd. Bouwplan en ingediende zienswijzen zullen worden behandeld in een gecombineerde vergadering van de raadscommissies Stedelijke Ontwikkeling en Verkeer en Beheer.