Bve Raad



Beroepsonderwijs wil intern toezicht versterken

Persbericht Bve Raad 25-01-2005

De onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs moeten de checks and balances in de top van hun organisatie versterken. Voor de gewenste zelfstandigheid van de instellingen is een helder en sterk intern toezicht nodig en een stevige horizontale verantwoording. Het overheidstoezicht kan dan worden beperkt tot de cruciale verantwoordelijkheden van de overheid. Dit stelt voorzitter Margo Vliegenthart van de Bve Raad bij de presentatie van het rapport Educational Governance bij bve-instellingen van de Commissie Governance Beroepsonderwijs.

Vliegenthart bepleit het opnemen in de wet van een verplichte raad van toezicht voor de onderwijsinstellingen. Daarnaast moet ook de positie van de colleges van bestuur van de onderwijsinstellingen in de wet worden verankerd. De Bve Raad bepleit al langer om de scheiding van verantwoordelijkheden tussen bestuur en toezichthouder vast te leggen en zo te komen tot een versterking van bestuur en toezicht. Vliegenthart sluit hiermee aan bij de aanbevelingen van de Commissie Governance Beroepsonderwijs. Deze commissie is door het bestuur van de Bve Raad ingesteld om aanbevelingen te doen voor een kwalitatief hoogwaardige en transparante uitvoering van de maatschappelijke opdracht van de onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie.

Professionele besturing vereist
De omvang en diversiteit van de onderwijsinstellingen en de complexiteit en dynamiek van hun omgeving vereisen professionele besturing, stelt de commissie onder voorzitterschap van prof.drs. Rien Meijerink. Het richting geven, beheren en vertegenwoordigen van de instelling is in handen van bestuurders/directeuren die dit als dagtaak hebben en over de daartoe benodigde capaciteiten beschikken. Daarnaast is professioneel onafhankelijk toezicht nodig dat de capaciteiten heeft om de bestuurders/directeuren kritisch te volgen en waar nodig te interveniëren.

Toezicht niet stapelen
Om een stapeling van toezicht te voorkomen is volgens Vliegenthart een betere verhouding nodig tussen het afleggen van verantwoording door de onderwijsinstellingen en het toezicht dat op deze instellingen wordt gehouden. Naarmate het interne toezicht sterker is en de horizontale verantwoording door de onderwijsinstellingen beter verloopt, moet de intensiteit van het verticale toezicht door de onderwijsinspectie afnemen. Hiermee kan de administratieve last van de zogenoemde controletoren worden beperkt zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de publieke verantwoording door de instellingen.

---

Het rapport Educational Governance bij bve-instellingen van de Commissie Governance Beroepsonderwijs is beschikbaar als pdf-bestand (174 kb). Download rapport