Ministerie van Financiën

Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

januari Fin 2005-00073 2005

Onderwerp

Verkoop aandelen KPN

Op woensdag 19 januari 2005 heeft de Staat der Nederlanden 6% van zijn belang in KPN N.V. (KPN) verkocht. Op grond van artikel 34 lid 8 Comptabiliteitswet doe ik u hierbij verslag van deze verkoop.

Achtergrond

In oktober 2003 heb ik u geïnformeerd over de terugtrekking van de Staat in KPN (29200 IX-B, nr 5) . Daarbij heb ik gerefereerd aan het overleg in 2001 dat ik met u heb gevoerd in het kader van de wijziging van de Machtigingswet KPN (27 604, nr. 1 e.v.). In dit overleg is gesproken over de achtergrond en uitwerking van volledige terug­trekking van de Staat uit KPN. Het tempo van terugtrekking werd daarbij afhankelijk gesteld van de marktomstandigheden.

In genoemde brief in oktober 2003 heb ik ook de achtergrond geschetst van de financiële situatie van KPN eind 2001 die het nodig maakte nieuwe aandelen ter waarde van ¤ 5 miljard te emitteren. De Staat heeft pro rata parte aan deze emissie deel­genomen en ruim 350 miljoen aandelen verworven tegen een prijs van ¤ 4,90. Deze aankoop was noodzakelijk om de financiële belangen van de Staat als aandeelhouder te beschermen, maar deed niet af aan het voornemen tot volledige afstoting van het staatsbelang in KPN.

In september 2003 is het belang van de Staat in KPN teruggebracht met ca 12% naar 19,3%. Deze verkoop leverde ¤ 2,0 miljard op. Als onderdeel van deze verkoop heeft de Staat zich verbonden aan een zogenaamde 'lock-up' periode van 365 dagen. Dit betekent dat de Staat gedurende deze periode niet opnieuw tot verkoop zal overgaan. Hierop zijn een aantal uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld in het geval de Staat wenst deel te nemen aan een aandelen- inkoopprogramma van KPN of indien de bank waaraan de Staat zijn aandelen heeft verkocht toestemming verleent om eerder tot een nieuwe transactie over te gaan.

Verloop proces

Op 20 september 2004 liep de 'lockup'-periode af; vanaf dat moment stond het de Staat vrij tot een verdere afbouw van zijn belang over te gaan. Mede gelet op het gestegen optimisme in de markt voor de telecomsector en gelet op de gunstige ontwikkeling van de koers in de afgelopen maanden is de afgelopen weken nagedacht over een verdere reductie van het belang in KPN. Hierbij is het Ministerie van Financiën ondersteund door financieel adviseur N.M. Rothschild & Sons en juridisch adviseur Stibbe/Herbert Smith. Ter illustratie: de koers stond op 1 november 2004 op ¤ 6,15 en op de dag voorafgaand aan de transactie op ¤7,20; een 'winst' van bijna ¤ 160 mln (uitgaande van verkoop 6%, ofwel 150 mln aandelen). .

Op dinsdag 18 januari jl. is in de ochtend intern het besluit genomen tot een verkoop van een deel van het pakket over te gaan. Vervolgens is op die dinsdagavond een aantal banken gevraagd een bod uit te brengen op 150 miljoen aandelen KPN. Op basis van deze biedingen is besloten het pakket aandelen aan Lehman Brothers te verkopen. De transactiestructuur is zodanig vormgegeven dat Lehman Brothers het totale prijsrisico overneemt en dat de opbrengst voor de Staat ¤ 1,1 miljard bedraagt. De Staat heeft zich verbonden aan een 'lock-up' periode van 180 dagen.

Het resterende belang dat de Staat na deze verkoop nog in KPN heeft bedraagt 14%. Daarnaast heeft de Staat nog steeds het bijzonder aandeel; dit zal worden afgestoten als het belang substantieel is teruggebracht.

Aanwending van de opbrengst

De verkoopopbrengst van KPN zal, na aftrek van gemaakte verkoopkosten, dienen ter aflossing van de staatsschuld. Conform de FES-wet zal de hierdoor optredende rentevrijval -minus te derven geraamde dividenden- dienen ter voeding FES. Verkoop zal overigens niet leiden tot extra ruimte in het FES, aangezien de opbrengst dient ter invulling van de reeds bij Miljoenennota 2005 geraamde taakstelling verkoop staatsdeelnemingen.

DE MINISTER VAN FINANCIEN

G. Zalm