ChristenUnie


PvdA en ChristenUnie scoren hoog bij migrantenkiezers Dinsdag 25 Januari 2005 - 14:51

Uit onderzoek onder christelijke migrantenorganisaties in Nederland blijkt, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dat de ChristenUnie kan rekenen op 24% van de christenmigranten. Dit zou een groei zijn van 5% ten opzichte van de laatste verkiezingen in 2003 (19%). Volgens schattingen zijn er in Nederland 650.000 christenmigranten.

De PvdA zou nu de meeste stemmen trekken met 32%. Het CDA ziet zijn aanhang onder de christenmigranten van 16% in 2003 slinken tot 4%. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van een migrantenonderzoek, dat in opdracht van de ChristenUnie werd uitgevoerd door een student van de Universiteit van Nijmegen. Er zijn 160 migrantenorganisaties gevraagd een enquête in te vullen. In totaal hebben 42 christelijke migrantenorganisaties meegewerkt aan het onderzoek.

Opmerkelijk was verder dat 20% aangeeft, overwogen te hebben om op de ChristenUnie te stemmen, maar dat ze hiervan afzagen, omdat ze de partij te klein vonden (25%) of te weinig wisten van de partij (25%). Belangrijkste reden om wel op de ChristenUnie te stemmen is, dat het een principiële en uitgesproken christelijke partij is (58%). Onder de christelijke migrantenorganisatie in het onderzoek zijn de Surinamers, Ghanezen en Indonesiërs het meest vertegenwoordigd en komt men voor het grootste deel uit de evangelische/ pinksterkerken en de katholieke kerk. De onderwerpen gezondheidzorg, normen en waarden, onderwijs en veiligheid scoren het hoogst als het gaat om themas waarvoor men zich interesseert. Als problemen worden financiën en discriminatie het meest genoemd.

Eerder heeft de ChristenUnie ook een kleinschaliger migrantenonderzoek laten uitvoeren. Hieruit bleek eveneens dat er grote belangstelling is voor de ChristenUnie onder met name evangelische migranten.

Vanwege deze grote belangstelling onder christenmigranten organiseert de migrantenwerkgroep van de ChristenUnie sinds een jaar migrantentalkshows in het land. Joël Voordewind, coördinator van deze migrantenwerkgroep, zegt verheugd te zijn over de uitkomsten van het onderzoek. De groei van migrantenkiezers en het potentieel is voor ons een steun in de rug en het onderzoek geeft ons ook specifieke informatie over de interesses en problemen binnen deze groep christenmigranten.
Afgelopen zaterdag werd de vierde migranten-talkshow gehouden in Den Haag. Hier gingen verschillende vertegenwoordigers van migrantenkerken in gesprek met het Tweede-Kamerlid Tineke Huizinga (ChristenUnie). Naast themas als integratie en huisvesting voor migrantenkerken was er een optreden van zanger Tylio Lobman en stand-up comedian dr. Johnny Love en natuurlijk migrantenhapjes.

---