Gemeente Utrecht

EUR 25.000 VOOR ONDERHOUDSFONDS DOMKERK

Het college van burgemeester en wethouders geeft een symbolische bijdrage van ¬ 25.000 aan het onderhoudsfonds Domkerk. Bij dit fonds zijn de Domkerk, de Jacobikerk, de Nicolaaskerk, de Janskerk en de Buurkerk aangesloten. Het fonds is met subsidiëring van het onderhoud door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in staat deze kerkgebouwen in stand te houden. Een deel van de noodzakelijke onderhoudskosten, zoals brandveiligheidsvoorzieningen en technische installaties, komt niet voor vergoeding van de Rijksdienst in aanmerking. Juist voor deze kosten is de bijdrage van ¬ 25.000 bedoeld. In totaal is voor het onderhoud van de vijf Rijksmonumentale protestantse kerken tot 2010 een bedrag nodig van ruim ¬ 2,3 miljoen. Het college wil met deze bijdrage het belang onderstrepen deze kerken in stand te houden en andere partijen uitnodigen ook een helpende hand te bieden.

Utrecht kijkt terug op een zeer succesvolle viering van 750 jaar gotische Domkerk in 2004. Het evenement trok circa 400.000 bezoekers van binnen en buiten de stad. Ook in financieel opzicht is het project succesvol afgerond. Mede dankzij de inzet van vele sponsors was uiteindelijk een bedrag van circa ¬ 1 miljoen beschikbaar voor de viering. De succesvolle afronding van het project maakt het nu mogelijk deze bijdrage te geven aan het onderhoudsfonds.

Burgemeester A.H.Brouwer-Korf zal vanavond om 20.00 uur de bijdrage op symbolische wijze overhandigen aan de Protestantse Gemeente Utrecht. Deze overhandiging zal plaatsvinden tijdens de ontvangst van de raadscommissie Verkeer en Beheer door het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Utrecht in de Domkerk in aanwezigheid van Jan van Zanen, wethouder monumenten.

Noot voor de media:
De pers is van harte uitgenodigd bij de symbolische overhandiging aanwezig te zijn, dinsdag 25 januari om 20.00 uur in de Domkerk, ingang Domstraat hoek Lange Jansstraat. Meer informatie is verkrijgbaar bij bestuurscommunicatie, Stijn Terlingen, 030-286 11 56.