Gemeente Alphen aan den Rijn

goede huisvesting

Persbericht nr. 3 Samenwerking gemeente en scholen voor goede huisvesting

25 januari 2005

De gemeente bundelt nieuwbouw-, uitbreidings, renovatie- en sloopplannen van Alphense onderwijsinstellingen in één huisvestingsplan. Scholen zijn dan verzekerd van geschikte, flexibel in te richten en goed onderhouden gebouwen, terwijl het gemeentebestuur de begroting in de hand houdt. Dit staat in de nota Lokaal onderwijsbeleid die het college nu aan de raad voorlegt.

Besturen geven per school hun toekomstvisie voor de komende vijftien jaar. De gemeente maakt hier samen met de instellingen een integraal huisvestingsplan (IHP) van. Als overeenstemming is bereikt, kan worden gestart met de uitvoering van het plan. De gemeente weet dan voor de komende jaren wat het budget moet zijn voor de huisvesting. De onderwijsinstellingen hebben de zekerheid dat de vastgelegde voorzieningen daadwerkelijk worden gerealiseerd.

Bovendien kan het gemeentebestuur de plannen op elkaar en op andere inrichtingsplannen voor een bepaald gebied afstemmen. Onderwijs en andere wijkvoorzieningen kunnen bijvoorbeeld worden gecombineerd in één gebouw en elkaars ruimte gebruiken. Of bij vervangende nieuwbouw wordt onderzocht of een gezamenlijke ontwikkeling met woningbouw mogelijk is. Op deze wijze worden de beschikbare terreinen optimaal benut en kosten bespaard.

Volgens de huidige regels moeten schoolbesturen jaarlijks hun huisvestingsplannen bij de gemeente indienen voor het volgend schooljaar. De verzoeken worden stuk voor stuk beoordeeld en vervolgens wel of niet gehonoreerd. De instelling blijft lang in onzekerheid of een aangevraagde voorziening er kan komen en de gemeente heeft weinig zicht op de uitgaven voor onderwijshuisvesting op de langere termijn.

PORTEFEUILLEHOUDER: K. TIGELAAR
Voor informatie: afdeling Communicatie, Karin Bekker, telefoon 0172 465 263