STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Bij twee scholen in Nederland kun je van de vloer eten!

Persbericht

Den Haag, dinsdag 25 januari 2005

Bij twee scholen in Nederland kun je van de vloer eten! Winnaars Schoonste School Wedstrijd 2004: Basisschool Eben Haëzer in Oldebroek en school voor voortgezet onderwijs Van Maerlant in Den Bosch.

Wat is het geheim van een brandschone school? Hoe maak je leerlingen bewust dat ze zelf (ook) verantwoordelijk zijn voor een frisse school zonder troep? Wat is de beste methode om zwerfafval op te ruimen? De antwoorden op deze heldere vragen kunnen twee scholen het beste beantwoorden: basisschool Eben Haëzer in Oldebroek en school voor voortgezet onderwijs Van Maerlant in Den Bosch. Deze scholen hebben, na vier maanden van vuilwerende opdrachten, de Schoonste School Wedstrijd 2004 gewonnen! Vandaag, 25 januari 2005, kregen de leerlingen de prijs uitgereikt tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in de Jaarbeurs te Utrecht, uit handen van Marielle van Aggelen, directeur Stichting Nederland Schoon.

Creatieve oplossingen
Het was niet makkelijk om de Schoonste School Wedstrijd te winnen: vier maanden lang waren er hersenbrekende opdrachten en moesten leerlingen ook de school zo goed mogelijk schoonhouden! Niet dat de leerlingen van de deelnemende basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs door de competitie plotseling werden omgeschoold tot schoonmakers, maar zij moesten wél creatieve oplossingen bedenken voor het zwerfafval dat achterblijft na een dagje school.

500 deelnemende scholen
De Schoonste School Wedstrijd ging van start op 1 oktober 2004 met maar liefst 500 deelnemende scholen. Initiatiefnemer Stichting Nederland Schoon wilde dat alle leerlingen door diverse opdrachten zich meer verantwoordelijk voelden voor zwerfafval in en rondom school. In drie voorrondes kregen de scholen verschillende soorten opdrachten. In de finale bezocht een undercover inspectieteam tien scholen. Uiteindelijk ging het bij de tien overgebleven scholen in de finale maar om één ding: bij welke school lag uiteindelijk het minste zwerfafval?

Uitreiking
Vandaag - op 25 januari 2005 - werd duidelijk welke school het beste het zwerfafval van blikjes, kauwgom, boterhamzakjes, sigarettenpeuken enz. in bedwang kan houden. In een volle Jaarbeurs bij de NOT te Utrecht werden rond 15.00 uur twee scholen uitgeroepen tot Schoonste School van Nederland 2004. Onder luid gejuich namen de leerlingen van basisschool Eben Haëzer in Oldebroek en school voor voortgezet onderwijs Van Maerlant in Den Bosch de prijzen in ontvangst: een geldbedrag voor de hele school en een reusachtige gouden afvalbak. Maar het mooiste is natuurlijk dat zij een jaar lang met trots mogen zeggen: wij zijn de Schoonste School van Nederland!

Geheim schoonmaakplan?
In het juryrapport staat te lezen dat alle deelnemers hard hun best hadden gedaan om zowel de school als de omgeving zwerfafvalvrij te houden. Bij de winnende basisschool Eben Haëzer, gelegen naast een bibliotheek en een sporthal, was geen enkel spoor van zwerfafval te vinden. De leerlingen blonken uit in werklust, enthousiasme en betrokkenheid bij de wedstrijd.
De leerlingen van de school voor voortgezet onderwijs van Van Maerlant in Den Bosch, hadden een projectgroep milieu gevormd, waarin leerlingen actief bezig zijn met milieu in het algemeen en zwerfafval in het bijzonder.

Vanaf februari 2005 kunnen scholen zich weer inschrijven voor de Schoonste School Wedstrijd 2005. De prijsuitreiking van de Schoonste School Wedstrijd 2005 zal op 7 september 2005 plaatsvinden, tijdens de Week van Nederland Schoon. Kijk voor meer informatie over de wedstrijd op www.schoonsteschool.nl.

Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon werd in 1991 door het bedrijfsleven, de ANWB en de NVRD opgericht. De organisatie houdt zich bezig met de preventie en bestrijding van zwerfafval. Via De Schoonste School Wedstrijd wil de stichting scholen in heel Nederland aanmoedigen zich actiever in te zetten tegen zwerfafval. Niet alleen tijdens de competitie, maar ook daarna. Van zowel scholieren als schoolpersoneel wordt verwacht dat zij hun steentje bijdragen aan de competitie. Een Nederland Schoon-afvalbak en een aanmoedigende posterset moeten hen ertoe aanzetten om met z'n allen mee te werken aan het verkrijgen van de titel Schoonste School van Nederland. Nederland Schoon wil betrokkenen ervan overtuigen dat een schonere school ook een prettigere school oplevert. Uiteindelijk moet door de actie het zwerfafval in en rondom schoollocaties zichtbaar afnemen.

Van de uitreiking is een foto beschikbaar via de beeldbank van ANP Perssupport. Voor vragen of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur van Nederland Schoon, telefoon: 070-3042080 of 06-53851384.

25 jan 05 15:03