Gemeente Ede

nummer 12 / Ede, 25 januari 2005

Plan van aanpak risicojongeren ligt op schema

In april 2004 heeft het college van B&W het plan van aanpak voor de risicovolle jongeren vastgesteld. Doel van het Plan was de problemen rond de risicojongeren op een integrale wijze aan te pakken. Aan de uitvoering van het Plan wordt volop gewerkt. De reacties zijn positief.

Risicojongeren zijn jongeren waarvan de gemeente vreest dat zij afglijden naar crimineel gedrag. Vaak gaan zij om met criminele jongeren en/of vertonen zij buitensporig middelengebruik. Het betreft in Ede zowel groepen autochtone als allochtone jongeren. Het plan van april 2004 bevatte tien voorstellen. Het was de bedoeling juist die activiteiten aan te bieden waar de jongeren zelf om vragen; daarnaast vindt de gemeente het heel belangrijk dat alle instanties die zich met deze jongeren bezig houden op een goede wijze met elkaar samenwerken en informatie uitwisselen. De burgemeester van Ede en wethouder Jonker hebben twee maal een gesprek gehad met groepen jongeren om meer te weten te komen over hun wensen en behoeften.

Activiteiten Welstede
Vanaf juni 2004 organiseert Welstede Welzijnsgroep allerlei activiteiten voor risicojongeren. Het gaat om activiteiten rond werk, scholing, ontspanning, een inloopspreekuur, muziek, sport, ouderbetrokkenheid, voorlichtingsbijeenkomsten en culturele activiteiten. Het aanbod vindt plaats in verschillende locaties in de gemeente Ede en wordt goed bezocht door de jongeren uit de doelgroep. Welstede heeft hiervoor aparte jongerenwerkers aangetrokken.

Weerbaarheid
Voor een groep jongeren uit Bennekom met problemen op het gebied van middelengebruik en gedrag is in augustus 2004 een weerbaarheidsproject van start gegaan. Het project vindt plaats in een Edese sportschool onder professionele begeleiding. Het is opgezet door Actium op initiatief van de straathoekwerker.

Voorbeeldfiguren
In januari 2005 start ook het project positieve voorbeeldfiguren. Hierbij krijgt een groep van tussen de 10 en 15 jongeren een intensieve training gericht op de eigen vaardigheden. Zo krijgen zij een voorbeeldfunctie binnen de sociale groep. Ook de ouders zullen bij dit project betrokken worden. De training is ontwikkeld door het Trimbosinstiutuut en wordt in Ede gegeven door trainers die dicht bij de jongeren staan.

Nieuwsbrief
Binnenkort zal ook het eerste nummer verschijnen van een Nieuwsbrief voor Marokkaanse ouders. De Marokkaanse gemeenschap zelf is intensief betrokken bij het realiseren van deze nieuwsbrief. Doel van de Nieuwsbrief is het informeren van ouders over projecten, jeugdhulpverlening, specifieke voorzieningen voor jongeren en instanties waar ouders terecht kunnen met vragen over hun kinderen. Het streven is deze nieuwsbrief eens per 2 maanden uit te geven.

Overleg
De verschillende instanties die zich bezig houden met jongeren die zorg vragen hebben in Ede regelmatig overleg. De gemeente Ede heeft geld beschikbaar gesteld om deze overleggen die op wijkniveau plaatsvinden te continueren, in ieder geval voor de jongeren vanaf 12 jaar. Ook de wijkoverleggen voor kinderen van 0 tot 12 jaar vindt de gemeente erg belangrijk. Op korte termijn zal bekeken worden wie er voor gaat zorgen dat ook deze overleggen door blijven kunnen gaan.
---