Gemeente Ede

nummer 13 / Ede, 25 januari 2005

Definitief inrichtingsplan wordt aan bevolking voorgelegd

Plannen Lunteren centrum zijn nu in detail uitgewerkt

De plannen voor de herinrichting van Lunteren centrum zijn nu in detail uitgewerkt. Burgemeester en wethouders van Ede hebben dinsdag 25 januari hun voorlopige goedkeuring gegeven aan het definitief inrichtingsplan Lunteren centrum.

Voordat het inrichtingsplan definitief wordt vastgesteld, krijgt de Lunterse bevolking nog gelegenheid om kennis te nemen van het plan tijdens een informatiebijeenkomst op 16 februari van 20.00 tot 22.00 uur in het Westhoffhuis. Ook krijgen de Lunteranen de mogelijkheid om van 10 februari tot 10 maart schriftelijk te reageren op het inrichtingsplan. Na de reactietermijn zal het plan definitief worden vastgesteld.
Heel grote wijzigingen ten opzichte van het voorontwerp inrichtingsplan zijn er niet. Op een aantal onderdelen is het plan in detail uitgewerkt. Ook reacties van inwoners hebben voor enkele aanpassingen gezorgd.
Het Nieuwe Erf wordt in de toekomst een levendige en groene brink. Er komt een verhoogde zitrand rond de brink te liggen en er wordt een mooi vormgegeven gemetselde bank met een houten zitting geplaatst bij de muziekkapel. Het Lunters vrouwtje en de ambtspomp krijgen een prominente plek op het Nieuwe Erf, conform de wens van de Lunterse bevolking.
Ook is nu een keuze gemaakt voor het bestratingsmateriaal. Leden van de Klankbordgroep waren intensief betrokken bij de keuze van het straatmeubilair en de bestrating. Zij kregen zelfs de naam Klinkerclub mee. Op de Klomperweg is al te zien hoe de nieuwe bestrating in de Dorpsstraat eruit gaat zien. Er is voor de rijbaan gekozen voor klinkers met een licht bonte uitstraling in de kleuren brons en rood. Binnenkort wordt in de Dorpsstraat een proefstrook aangelegd met de nieuwe bestrating.

Groen
Groen mag niet ontbreken in het straatbeeld. De bestaande lindebomen worden aangevuld met gelijksoortige bomen. Er wordt gezocht naar een lindeboom die niet gevoelig is voor luis.
Met de te gebruiken materialen krijgt Lunteren een sfeervolle, warme en naar de historie verwijzende uitstraling en dat is precies wat de bevolking wil.
Het is de bedoeling dat eind 2005 of begin 2006 wordt begonnen met de herinrichting van het centrum. Dit is echter alleen mogelijk als de ontsluitingsweg dan klaar is. Op dit moment is de gemeente nog in onderhandeling met de laatste grondeigenaren over de aankoop van gronden op het tracé.

---