Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over Abdul-Jabbar van de Ven

Antwoorden op kamervragen over Abdul-Jabbar van de Ven

24 januari 2005

Antwoorden van de Minister van Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de vragen van het lid Externe link Griffith (VVD) over Abdul-Jabbar van de Ven (ingezonden 30 november 2004).
---


1. Vraag

Bent u op de hoogte van het radicaal-islamitische gedachtegoed van Abdul-Jabbar van de Ven, dat onder meer een volledige afdwinging van de shari'a behelst, waarbij hij de mate waarin dat in Saoedi-Arabië plaatsvindt, niet voldoende acht en het Taliban-model ideaal acht?


1. Antwoord

Ja.


2. Vraag

Heeft Van de Ven in 2001 verklaard: "Broeder Osama bin Laden verkondigt dingen waar ik het op zich wel mee eens ben"? Beschouwt Van de Ven moslimstrijders als "Robin Hoods" en meent hij dat elke moslim groot respect heeft voor "mensen die strijden in de djihad"?


3. Vraag

Heeft Van de Ven in één van zijn toespraken de gematigde Ahmadiyyabeweging aangevallen en daarbij gezegd: "Er kan geen vrede zijn voordat deze leugenaars en bondgenoten van de joden uitgeroeid zijn"?


2. en 3. Antwoord

Blijkens de aangehaalde dagbladartikelen heeft Van de Ven deze uitspraken gedaan.

4. Vraag

Kan Van de Ven in direct verband gebracht worden met de Saoudische stichting Al-Waqf al-Islami en met de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven? Was hij actief in de Al-Waqf moslim jongeren Nederland, een onderafdeling van de Al-Waqf al-Islami? Preekte hij in de Fourqaan moskee en schrijft hij columns in het blad "Wij Moslims", dat ook nauw verbonden is met de Al-Waqf al-Islami en met de Fourqaan moskee?

5. Vraag

Is Van de Ven voorzitter van de Nederlandse afdeling van de wereldwijde organisatie Islamic Propagation Centre International, die goeddeels met Saoudisch geld wordt gefinancierd? Is de leider van deze internationale organisatie sjeik Ahmed Deedat, iemand die het regelmatig opneemt voor Bin Laden?

6. Vraag

Verspreidt Van de Ven zijn radicaal-islamitische gedachtegoed onder Nederlandse jongeren door middel van rondreizen langs moskeeën, internetlezingen, columns, cassettebandjes en videobanden?

4, 5 en 6. Antwoord

De heer Van de Ven heeft in verschillende moskeeën gepreekt en toespraken van buitenlandse geestelijken vertaald en wordt veel gevraagd voor het houden van lezingen over diverse religieuze onderwerpen. Ook publiceert hij in onder andere het blad "Wij Moslims" en op websites op Internet. Om operationele redenen en om redenen van privacy kan ik in het openbaar niet aangeven of ik wetenschap heb van functies bij, lidmaatschappen of andere vormen van betrokkenheid van specifieke personen bij bepaalde organisaties.

7. Vraag

Onderkent u dat Van de Ven feitelijk zeer nauw betrokken is bij de als radicaal bekend staande instellingen, het profiteren van saoedische financiering, het verspreiden van fundamentalistisch-islamitisch gedachtegoed en het bevorderen van de overgang naar islamitisch extremisme? Behoort hij inmiddels tot de kern van 50 moslim-radicalen die nauwlettend door de AIVD worden gevolgd?

8. Vraag

Zijn in het verleden stappen ondernomen jegens Van de Ven en worden er op dit moment stappen ondernomen? Zo, ja kunt u de Kamer met inachtneming van het opsporingsbelang en andere belangen hiervan mededeling doen?

7. en 8. Antwoord

Ik onderken dat de heer Van de Ven blijk geeft van radicaal-islamitische opvattingen. Hij wijst de westerse levenswijze af en roept moslims op zich af te zonderen van de westerse samenleving. De AIVD heeft, zoals bekend, aandacht voor het fenomeen radicalisering en voor organisaties en personen die daarmee in verband gebracht kunnen worden. Indien relevant worden uitkomsten van onderzoek van de AIVD op dit gebied gecommuniceerd naar de competente autoriteiten. Ik kan in het openbaar niet aangeven in welke mate de AIVD aandacht heeft voor specifieke personen. Zoals ik in een brief aan de voorzitters van fracties in de Tweede Kamer van 22 december 2004 heeft geschreven over de uitspraken van de heer Van de Ven in het EO programma "Het Elfde Uur" is het Openbaar Ministerie nagegaan of deze uitspraken strafbaar zijn en of de heer Van de Ven, of anderen, terzake strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.
De conclusie van het OM is dat de betrokken imam niet met succes strafrechtelijk vervolgd zal kunnen worden naar aanleiding van de door hem gedane uitspraken in het hiervoor genoemde televisieprogramma. Met het doen van deze uitspraken heeft betrokkene geen strafbaar feit gepleegd.
Omdat de heer Van de Ven beschikt over de Nederlandse nationaliteit zijn vreemdelingenrechtelijke maatregelen niet aan de orde.

9. Vraag

Hoe denkt u thans over het aanpakken van mensen als Van de Ven, van de moskeeën en stichtingen waarvan andermaal blijkt dat zij islamitisch-radicalisme bevorderen en van de Saoudische financiering die veel van het bovenstaande mogelijk maakt? Welke concrete stappen wilt u hiertegen ondernemen?

9. Antwoord

In de brieven van mijn ambtgenoot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en mijzelf van 10 september 2004 en 10 november 2004 zijn maatregelen tegen radicalisering aangekondigd. Ook in de debatten met de Tweede Kamer op 11 november en 8 december 2004 is hierover gesproken. Mijn collega van BZK en ik bereiden een brief aan de Kamer voor waarin nader op de maatregelen tegen radicalisering wordt ingegaan. Het streven is die in januari 2005 aan de Kamer te zenden.