Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

TCH346: geen meetbaar effect bij ALS

Novartis heeft bekend gemaakt dat onderzoek met het middel TCH346 geen positief resultaat heeft opgeleverd. Voor alle betrokkenen is dit natuurlijk zeer teleurstellend nieuws.

De zogenaamde fase 2 studie bij mensen is onlangs afgerond. In deze studie kreeg een deel van de mensen met ALS het middel TCH346; een ander deel kreeg een placebo toegediend. Men wilde weten of TCH346 de voortgang van de ziekte vertraagde en of mensen die het middel kregen langere tijd zouden overleven. In de studie is gekeken naar verschillende doseringen. Er waren echter geen meetbare verschillen tussen de groep die het middel TCH346 kreeg en de placebogroep.

De uitkomsten van deze studie zijn voor Novartis reden om niet verder te zoeken naar mogelijke effecten van TCH346 bij ALS. Dat is een zeer teleurstellende uitkomst. Aanvankelijk waren de verwachtingen hooggespannen, zeker nadat een hoogleraar voor de TV verklaarde dat dit middel mogelijk ook effect zou kunnen hebben bij mensen met ALS. In de afgelopen jaren is echter steeds duidelijker geworden dat TCH346 niet het wondermiddel was waarop gehoopt werd. Nu is komen vast te staan dat het middel geen enkel positief meetbaar effect heeft.

De VSN heeft de artsen van het ALS Centrum Nederland gevraagd een nadere toelichting op dit bericht te verzorgen.

Lees ook de verklaring van Novartis.
25 januari 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400