Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 009, 11 januari 2004

Wageningen UR projectleider voor dertig instituten uit dertien landen

GROOT PROJECT VOOR DOORREKENEN EUROPESE LANDBOUW- EN MILIEUBELEID VAN START

In opdracht van de Europese Commissie gaan dertig onderzoeksinstituten uit dertien landen een hoogwaardig rekeninstrumentarium ontwikkelen voor het Europese landbouw- en milieubeleid. Het instrumentarium dient om dat beleid op effectiviteit en doelmatigheid door te rekenen vóórdat het wordt geïmplementeerd in de 25 lidstaten van de Europese Unie. Het project dat 15 miljoen euro gaat kosten moet over anderhalf jaar een eerste prototype voor een rekeninstrumentarium opleveren en over vier jaar volledig operationeel zijn. Het project, Seamless genoemd, staat onder leiding van Wageningen Universiteit en gaat vandaag in het Zweedse Lund van start.

Seamless (System for Environmental and Agricultural Modelling; Linking European Science and Society) ontwikkelt de komende vier jaar een geïntegreerd systeem van computermodellen om diverse opties voor het landbouw- en milieubeleid door te rekenen. Dit gecomputeriseerde systeem zal kwantitatieve biofysische en economische modellen omvatten, maar ook procedures die kwalitatieve maatschappelijke aspecten kunnen toetsen, zoals kwaliteit van leven en visuele kwaliteit van het landschap. Cruciaal in het project is het identificeren van de juiste indicatoren (bijv. voor milieuvervuiling, economisch presteren en maatschappelijke acceptatie) om relevante informatie voor specifieke beleidsvragen beschikbaar te maken.

GROOTSCHALIGE ONTWIKKELINGEN
In Europa vinden grootschalige ontwikkelingen op het platteland plaats die samenhangen met de uitbreiding van de Europese Unie, veranderingen in het subsidiebeleid (bijvoorbeeld voor melk en suikerbiet) en de liberalisatie van de wereldhandel. Deze veranderingen worden ook nog eens beïnvloed door veranderingen in de natuur en de leefomgeving, zoals klimaatsverandering en verlies van biodiversiteit. Daarnaast zijn lokale maatschappelijke wensen voor een groen en schoon landschap en voortdurende technologische vernieuwing van invloed op de agrarische sector en op het platteland. Goed landbouw- en milieubeleid op Europees, nationaal en lokaal niveau is essentieel om de bijdrage van landbouw aan duurzame ontwikkeling veilig te stellen. Toetsing voorafgaande aan introductie van nieuw beleid is noodzakelijk om effectiviteit en efficiëntie te garanderen, omdat ongeveer veertig procent van het EU budget wordt besteed aan landbouwbeleid en veertig procent van de ruimte wordt gebruikt voor landbouw.

SEAMLESS
Het geïntegreerde project SEAMLESS is opgesteld op basis van een oproep van de Europese Commissie binnen het Zesde Kader Programma (thema Global Changes and Ecosystems) voor onderzoek van de Europese Unie. Deze week komen circa tachtig medewerkers aan het project bijeen in het Zweedse Lund voor de aftrap van Seamless. De dertig betrokken instituten brengen een grote hoeveelheid kennis en ervaring bijeen op het gebied van economie, milieu, agronomie, sociologie en IT. Ook is er samenwerking met een Afrikaans en Amerikaans onderzoeksinstituut. De leerstoelgroep Plantaardige Productiesystemen, samen met de C.T. de Wit onderzoekschool Production Ecology and Resource Conservation, van Wageningen Universiteit leiden het project. Daarnaast doen het departement Maatschappijwetenschappen van Wageningen Universiteit en de onderzoeksinstituten Alterra, LEI en Plant Research International van Wageningen UR mee als partner. Er wordt verwacht dat de wetenschappelijke vernieuwing in het project een belangrijke spin-off zal hebben, ook buiten het project.