Provincie Utrecht

Persbericht

Vernieuwend cultuuraanbod voor groot publiek

11 podiumkunstinstellingen ontvangen bijdrage van de provincie

25-1-2005
Met steun van de provincie Utrecht worden binnenkort diverse uitvoeringen van professionele podiumkunstenaars gerealiseerd. Op basis van het besluitPodiumkunst hebben GS subsidieaanvragen van een 11-tal instellingen gehonoreerd. Dat is goed voor een totaal bedrag van 57.363 euro. Het betreft een eenmalige bijdrage voor muziek, dans en festivals van hoog artistiek niveau. Verder is er bij de toekenning van de subsidie gelet op de veelzijdigheid van het aanbod in de hele provincie. Een greep uit voorstellingen die komende maanden plaatsvinden.

Avontuurlijke muziek in Leidsche Rijn

Nieuwe muziek uitgevoerd door (inter)nationaal bekende musici en jong aanstormend talent in een jong stadsdeel. Hedendaagse muziek wordt gecombineerd met amateurkunst. Vier manifestaties met elk een prikkelende presentatievorm. Het eerste festival vindt plaats in februari, waar een geluidskunstenaar verhalen van nieuwe bewoners in een muzikale compositie samenbrengt. In augustus vindt een jazzfietstocht plaats en festival der beschaving. De provincie stelt een subsidie van 10.000 euro beschikbaar voor de vier festivals.

Amezigh-Andalusisch concert
De combinatie van Berberse- en flamencoklanken van de muziekgroepen Imetlaa & Primos del Norte klinken in februari in Utrecht. Een bijzondere combinatie van twee verschillende muziekstijlen. Dit kleurrijke spektakel is te zien en te horen in de Stadsschouwburg. De provincie subsidieert dit muzikale avontuur met 5.000 euro.

Rhijnauwen kamermuziek Festival
Van 11 mei tot en met 22 mei vind dit kamermuziekfestival plaats. Met een openingsconcert in de openlucht op fort Rijnauwen, en een aantal concerten in de Oude dorpskerk in Bunnik, een feeërieke locatie aan de Kromme Rijn. Er is ook aanbod voor de jeugd. De provincie stelt voor het festival 5.500 euro beschikbaar.

Louis Hartlooper Stichting
Organiseert van 11 tot en met 15 mei het enige Latin American Film Festival in Nederland in het pas geopende complex. Het festival toont de rijkdom en veelzijdigheid van de Latijns Amerikaans film en cultuur laten zien. De provincie stelt een subsidie beschikbaar van 2.000 euro.

Elektronisch muziektheater in een lab
De Nieuwe Stem komt vanaf mei met een muziektheater in een laboratorium met pianoduo Post en Mulder. Een theaterbelevenis waarin geluid en beeld bewegen zich rondom het publiek, zodat men zich in een laboratorium waant. Dit vernieuwende optreden subsidieert de provincie met ruim 7.000 euro.

Fins festival
Een vierdaags festival van 19 tot en met 22 mei waarin traditionele en hedendaags Finse muziek centraal staat. Finse muziek is een mix van vele unieke muziekstijlen. Het internationale ensemble `Insommia' organiseert dit festival in Rasa in Utrecht. Bijdrage van de provincie: 6.000 euro.

Rumor Festivals
Vijf festivals -van februari tot en met november - waarin verschillende soorten muziek en publiek worden samengebracht. Ook nog op diverse locaties waardoor podia in de stad met elkaar verbonden worden. Nieuwe muziek, pop en jazz naast elkaar om mensen kennis te laten maken met voor hen onbekende muziekvormen. De provincie subsidieert de festivals met 6.000 euro.

Overige projecten
Andere projecten die subsidie ontvangen zijn het Wereldfeest in het Julianapark in Utrecht (26 juni). Het verteltheater krijgt een bedrag voor een nieuwe voorstelling geïnspireerd op El Che Guevara (juli). De stichting Impact ontvangt subsidie voor het Impact festival 2005, dat plaatsvindt van 26 tot en met 30 oktober in theater Kikker in Utrecht. En het Oudemuziekensemble La Primavera ontvangt (onder voorbehoud) subsidie voor een onverwachte serie van concerten zelden gespeelde werken.

Nieuwe subsidieaanvragen
Professionele podiumkunstenaars kunnen nieuwe aanvragen voor een eenmalige bijdrage op het gebied van podiumkunst voor 1 mei 2005 indienen bij de provincie.

Laatst gewijzigd op 01/25/2005 02:58:56 PM. Paginabeheer: m.hilkemeijer@provincie-utrecht.nl