Gemeente Schiedam


Kunst uit huis. Collectie An en Joop Groen.

Privé-verzameling Nederlandse hedendaagse kunst en Afrikaanse kunst

22 januari - 10 april 2005

"Het gaat ermee als met kaviaar en oesters: wanneer uw verhemelte er voor het eerst kennis mee maakt, trekt ge een vreemd gezicht; de tweede keer bevalt het u al beter, en het duurt niet lang of ge begint er al het fijne enheerlijkevantewaarderen.

Uit: J.Gram, 'De kunstverzameling Vincent van Gogh in Pulchri Studio'. Haagsche Stemmen. 30 maart 1889. Deze uitspraak is afkomstig van de oom van Van Gogh, eveneens Vincent genaamd, maar door kunstenaars oom Cent genoemd.

Het Stedelijk Museum Schiedam start een nieuwe serie tentoonstellingen, Kunst uit huis, waarbij particulier verzamelen het uitgangspunt is. De eerste tentoonstelling in deze reeks is een keuze uit de collectie Nederlandse hedendaagse kunst en Afrikaanse kunst van de gepassioneerde verzamelaars An en Joop Groen. Voor het eerst is de collectie van de Vlaardingers buiten het huiselijke domein te zien. An en Joop verzamelen al zolang ze elkaar kennen, nu meer dan 35 jaar. In die periode is een indrukwekkende collectie bijeen gebracht van circa 400 werken.

In de tentoonstelling wordt, net als bij An en Joop Groen thuis, werk van hedendaagse kunstenaars zoals Armando, Jan van Munster, Bram Bogart, Albert Verkade, Juul Kraijer, Willem Hussem, Klaas Gubbels, Ad Dekkers en vele anderen, gecombineerd met Afrikaanse beelden en maskers, veelal uit Nigeria en Burkina Faso. De tentoonstelling Kunst uit huis. Collectie An en Joop Groen. laat de gretigheid en eigenheid zien waarmee deze verzamelaars hun bijzondere collectie hebben opgebouwd.

Veel Nederlandse musea hebben hun ontstaan te danken aan een of meerdere omvangrijke schenkingen van particuliere verzamelaars. Het Stedelijk Museum Schiedam was er misschien nooit gekomen als Majoor Visser niet in 1899 zijn collectie wapens, oudheidkundige en archeologische voorwerpen en curiosa aan de gemeente Schiedam had geschonken. Sommige musea zijn vernoemd naar de schenkers zoals Museum Boijmans-Van Beuningen, het Kröller-Müller Museum en het Stedelijk Van Abbemuseum. In meer of mindere mate speelden en spelen schenkers en erfgenamen decennia na de schenking een belangrijke rol in de ontwikkelingen van het betreffende museum.

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft in de afgelopen 10 jaar de collectie hedendaagse kunst zien toenemen met circa 30% door schenkingen en circa 5% door eigen aankopen. De collectie tekeningen van Cees van der Geer, een schenking van Els en Ton de Vos, de collectie van Goos en Truus Verweij, van Han en Wout Altena-Boswinkel en de regelmatige schenkingen in de loop der jaren van Ida en Piet Sanders hebben de collectie moderne en hedendaagse kunst van het museum verrijkt en versterkt.

In de afgelopen jaren zijn regelmatig tentoonstellingen georganiseerd van particuliere collecties, zoals Verleiding in Veelvoud met het grafische oeuvre van Kees van Dongen uit de verzameling van Rudolf Engers. De collectie van Goos en Truus Verweij was voor een belangrijk deel opgenomen in de tentoonstelling CoBrA: de kleur van vrijheid die in 2003 in het Stedelijk Museum Schiedam te zien was. Door de nauwe band met particuliere verzamelaars is in het beleid een serie tentoonstellingen opgenomen die het particulier verzamelen als uitgangspunt heeft. Het gaat daarbij niet om schenkingen maar om het tonen van privé-collecties. Met ingang van 2005 zal elk jaar een particuliere collectie in het tentoonstellingsprogramma worden opgenomen. An en Joop Groen bijten het spits af. In deze tentoonstellingenreeks met de titel, Kunst uit huis, wordt de eigenheid van de collectie en de specifieke passies en keuzes van de verzamelaar(s) voor het voetlicht gebracht.

Voor de tentoonstelling Kunst uit huis. Collectie An en Joop Groen. maakt kunstenaar Jan van Munster in De Korenbeurs een lichtsculptuur. Tevens is in de Vriendengalerie werk te koop van Jan van Munster.

Bezoekadres:

Stedelijk Museum Schiedam Tijdelijk in De Korenbeurs

Lange Haven 145, Schiedam

Openingstijden:
Toegang:

Dinsdag t/m zaterdag: 11.00 ¿ 17.00 uur 5,- voor volwassenen

Zon- en feestdagen: 12.30 ¿ 17.00 uur 2,50 korting voor Pas 65+, Rotterdampas, CJP en

Gesloten op maandag

Toegang gratis:

Museumkaart + woensdagen + kinderen tot 4 jaar + vertoon van ICOM-, Rembrandt- of Vriendenpas