Gemeente Arnhem

Arnhemse steun aan aardbevingsgebied Marokko
Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders is vandaag akkoord gegaan met een gemeentelijke donatie van 20.000 aan de wederopbouw van een basisschool in Al Hoceima in Noord-Marokko. Het bedrag zal via de VNG-international beschikbaar gesteld worden om, samen met de donaties van een aantal andere Nederlandse gemeenten, de aardbevingsschade aan schoolgebouwen in Al Hoceima te helpen herstellen. Het gebied werd begin vorig jaargetroffendooreenaardbeving.

De ondersteuning past in het vastgestelde Arnhemse Samenlevingsbeleid, waarbij invulling wordt gegeven aan het onderdeel versterking relatie met herkomstlanden. Een ander onderdeel van dit beleid vormt het Arnhems Fonds Samenlevingsbeleid, waaruit dit jaar voor het eerst een flink aantal integratieprojecten een bijdrage ontvangen.

Noodhulp en wederopbouw
Begin vorig jaar vond in de regio van Al Hoceima in het RIF-gebied in Noord-Marokko een grote aardbeving plaats. Het college van B&W heeft toen onmiddellijk contact gezocht met de Arnhemse Marokkaanse gemeenschap om een blijk van medeleven over te brengen en om hulp aan te bieden. Een groot gedeelte van de Marokkaanse gemeenschap in Arnhem is afkomstig uit het getroffen gebied.
Het college van B&W heeft destijds aangeboden om een vorm van noodhulp te bieden. Ook werd afgesproken om in onderling overleg te komen tot een concretisering van mogelijke hulp in de fase van wederopbouw.

Twee scholen uitgekozen
In de loop van 2004 is via het VNG-platform Nederland-Marokko en in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Rabat onderzoek gedaan hoe en waar hulp van Nederlandse gemeenten het beste besteed kon worden. Een kleine delegatie van de VNG-international heeft, in overleg met het verantwoordelijke ministerie voor de wederopbouw (het Agence du Nord), een aantal scholen bezocht die geadopteerd zouden kunnen worden. Van die scholen zijn de Mohamed V school en de Fatima-Zorah school uitgekozen. Het geld uit het Arnhemse fonds wordt ingezet voor de monumentale basisschool Mohamed V, evenals de bijdragen van Amsterdam en Utrecht. Met de donatie voor het herstel van deze school wordt een zichtbare Arnhemse bijdrage geleverd aan de wederopbouw van de zwaar getroffen regio.

Geld voor Azië
Ook de ramp in Azië laat de gemeente niet onberoerd. Drie weken geleden al besloot het college van B&W om 1 euro per inwoner beschikbaar te stellen voor giro 555. (25-01-2005)