VVD



Nieuws

24 jan 2005 - VVD: brief Kabinet over
terreurbestrijding bemoedigend

De VVD-Tweede-Kamerfractie vindt de brief van het Kabinet over terreurbestrijding bemoedigend. Het Kabinet is op de goede weg en de Staat is zich aan het herpakken in de woorden van fractievoorzitter Van Aartsen.

De VVD juicht de aangekondigde uitbreidingen bij de Kmar, de IND, het KLPD, de regionale politiekorpsen, de AIVD en de MIVD toe. VVD-woordvoerster Laetitia Griffith vindt dat er veel winst te behalen valt in de uitbreiding van vooral de analysecapaciteit bij deze diensten.

Ook de aangekondigde aanvulling van het bestuurlijk instrumentarium met maatregelen zoals de meldplicht en het verbod om zich in nabijheid van bepaalde personen of objecten te begeven, de aangekondigde verruiming van maatregelen richting personen die aanzetten tot haat of geweld, het beroepsverbod en de aanwijzing van onder meer Schiphol tot structureel fouilleringsgebied zijn deels VVD-wensen geweest en dus als ronduit positief te kenschetsen.

Maar de VVD-woordvoerder Laetitia Griffith vindt dat de praktische uitvoering van de maatregelen, de onderlinge samenhang en de beoogde effectiviteit nog steeds onvoldoende scherp in beeld zijn.

Ook is de VVD-woordvoerder over het verschijnsel radicalisering en rekrutering nog niet overtuigd dat de aangekondigde aanpak voldoende helder en daadkrachtig is. Zo is de afstemming van de werkzaamheden van de NCTb, de AIVD, de RID en het OM als het gaat om bijvoorbeeld het interveniëren in radicaliseringprocessen nog onduidelijk. Ook is de samenwerking tussen de AIVD, NCTb en het lokale bestuur niet helder.

Zoals het Kabinet aangeeft is de dreiging onveranderd ernstig. Om die dreiging het hoofd te kunnen bieden is een alerte en anticiperende overheid nodig. Daarin zal de VVD dit Kabinet blijven controleren waarbij de halfjaarlijkse rapportage aan de Tweede Kamer een goed uitgangspunt vormt.