Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-022       |
|                                            |Arnhem|25 januari 2005|
|                                            |,     |               |
PROVINCIE GELDERLAND STEUNT GESCHIEDENIS VAN GELDERLAND

E 12.670,-- voor geschiedenisboeken over Gelderland

De provincie Gelderland wil met de subsidieregeling voor publicaties over de geschiedenis van Gelderland een bijdrage leveren aan de kennis van de geschiedenis van de provincie. In de derde en laatste verdeelronde 2004 geeft zij een totale subsidie van E 12.670,- aan vijf aanvragers.

Over de toegekende aanvragen:

Vereniging Gelre, p/a Universiteit Utrecht E 2.360,- De vereniging werkt aan de publicatie "De stedelijke muntslag te Deventer en Nijmegen, 1528/43 - 1591". De publicatie vult een leemte in de geschiedschrijving van Gelderland. Niet alleen op het terrein van de muntgeschiedenis maar ook op het bredere veld van de politieke geschiedenis van de oostelijke gewesten van het destijds Habsburgse rijk.

Koninklijke Bibliotheek, Den Haag E 2.000,- Het handboek "Dutch decorated bookbinding in the 18th century" geeft een overzicht van alle Nederlandse boekbanden en binderijen uit die eeuw. De Gelderse bijdrage bestaat uit een beschrijving van binderijen in Harderwijk, Arnhem, Elburg, Hattem, Wageningen, Nijmegen, Tiel, Zaltbommel, Zutphen en Doetinchem.

Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe E 4.500,- De publicatie "De Hoge Veluwe, Natuur en Kunst" wil onder andere inzicht geven in de taak van De Hoge Veluwe op het gebied van natuurbehoud en de relatie met kunst. Het boek beschrijft de ontstaansgeschiedenis van de collectie in relatie tot de plek.

Stichting Een Joodse Erfenis, Winsum E 480,- De stichting werkt aan het boek "Joodse Oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland". Het boek bevat foto's en begeleidende teksten van 63 monumenten in Gelderland die verwijzen naar joodse oorlogsslachtoffers. Het zal het tweede kwartaal van 2005 uitkomen.

De heer mr. drs. M.J.M. Hageman, Nijmegen E 3.330,- "Het kwade exempel van Gelre. De stad Nijmegen, de Beeldenstorm en de Raad van Beroerten 1566 - 1568" is de titel van een promotieonderzoek. Aan de vooravond van de tachtigjarige oorlog sloten Gelderse ridders en steden een geheim verbond om de Gelderse onafhankelijkheid te beschermen. Subsidieregeling en -voorwaarden
De regeling biedt de mogelijkheid boeken uit te geven die commercieel misschien niet voldoende interessant zijn, maar die in cultuur-historisch opzicht voor Gelderland van groot belang zijn. De subsidie is maximaal E 4.500,-- per publicatie. Daarnaast verleent de provincie Gelderland subsidie voor historisch onderzoek. Zo(n subsidie is maximaal E 2.250,(. In 2004 stelde de provincie hiervoor een bedrag van E 19.932,- beschikbaar, dat in drie verdeelrondes verspreid over het jaar werd besteed. Een commissie van externe deskundigen adviseerde Gedeputeerde Staten over toe- of afwijzing van de subsidieaanvragen.