Gemeente Amsterdam

Protocol omgang met extremistische uitingen in De Baarsjes 25 januari 2005 - Djoe Lan Tan
Aansluitend op het 'Contract met de samenleving' tussen moskeeën en stadsdeel De Baarsjes ontwikkelt het bestuur van moskee Aya Sofya een handleiding voor de imams en moskeevoorzitters om radicalisering onder jongeren tegen te gaan. Het protocol staat eind januari op papier.

De bestuursleden en imams beschrijven wat te doen als ze merken dat jongeren extremistische neigingen krijgen: jongeren die hun kledij veranderen, zich afzonderen of juist fel gaan discussiëren, zich onverdraagzaam uiten of reizen boeken naar conflictlanden.

Het moskeebestuur en de islam gaan in gesprek met deze jongeren, ze wijzen hen op de gevolgen van hun gedrag op de islamgemeenschappen en schakelen vrienden en familie in. Werkt dit niet, dan schakelt de moskee de politie in.

Reacties van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en van Islam en Burgerschap duiden erop dat de handleiding landelijk kan gaan functioneren. Stadsdeelwethouder van De Baarsjes Henk Boes (Welzijn) juicht het protocol toe: 'Het contract tussen stadsdeel en de moskeeën maakt problemen bespreekbaar en gaat oplossingen bieden. Eerder besloten wij als contractpartners om een meldpunt moslimdiscriminatie op te richten. Daar ga ik mee aan de slag'.

© Gemeente Amsterdam