Gemeente Moerdijk


AANVULLENDE RICHTLIJNEN VERKOOP EN VERHUUR OPENBAAR GROEN

De gemeente is sinds enige tijd bezig met het verkopen en verhuren van stukken snippergroen. Daarbij liep het college tegen een aantal praktische civieltechnische problemen aan. Die problemen worden voorkomen door aanvullende richtlijnen vast te stellen voor de verkoop en verhuur van openbaar groen.

De situaties waar geen richtlijnen voor bestonden, gaan over zaken die in de grond zitten of op de grond staan. Het gaat onder andere over bomen, rioleringen, lichtmasten en brandkranen. Per onderdeel zijn nu afspraken gemaakt:

* Riolering: De grond waarin rioleringsbuizen of bergbezinkbassins liggen kan gewoon verkocht worden als er geen schakelkasten of duikers bij horen die regelmatig gecontroleerd, gerepareerd of vervangen moeten worden. De in de grond aanwezige eigendommen moeten beschermd worden door het vestigen van zakelijk recht en het waarborgen van de toegankelijkheid. Grond met schakelkasten van anderen dan de gemeente wordt niet verkocht.
* Lichtmasten en brandkranen: verkoop van grond met daarop lichtmasten of brandkranen is mogelijk als het gebruik en het onderhoud gewaarborgd blijven. Afhankelijk van de situatie kan de lichtmast op kosten van de koper verplaatst worden. Door vestiging van het zakelijk recht wordt de bescherming van het eigendomsrecht gewaarborgd.

* Straatkolken: Hiervoor gelden dezelfde regels als voor lichtmasten. Toegevoegd is de regel dat de straatkolk niet wordt verkocht als deze ook een afvoerfunctie heeft voor een gedeelte dat niet wordt verkocht. Verkoop wordt weer wel mogelijk als er op kosten van de koper extra kolken geplaatst worden.
* Bebording: Gronden waarop verkeersborden staan, kunnen verkocht worden, Afhankelijk van de situatie kan aangeboden worden de borden op kosten van de koper te verplaatsen. Waar nodig, wordt een zakelijk recht gevestigd.

* Gronden tegen watergangen: De watergang moet minimaal vanaf één kant bereikbaar zijn. Iedere vraag voor aankoop wordt besproken met het waterschap.

* Bermen: Verkopen kan als het onderhoud wordt gewaarborgd.
* Wegen: Er zitten nogal wat juridische haken en ogen aan het verkopen van wegen. Daarom wordt iedere vraag voorgelegd aan Juridische Zaken.

* Kabels en leidingen: Grond waarin kabels of leidingen liggen kan verkocht worden als in de overeenkomst wordt vastgelegd dat er altijd werkzaamheden verricht kunnen worden.
* Talud en dijkgrond: Talud en dijkgrond kunnen verkocht worden.

Bij ieder verzoek wordt en werd eerst gekeken of het stuk grond al dan niet verkocht kan worden om andere dan de bovenstaande redenen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het deel uitmaakt van de groenstructuur. Dat kan een reden zijn om niet te verkopen.