Gemeente Moerdijk


UITSPRAAK RAAD VAN STATE OVER RIOOLAANSLUITINGEN

De Raad van State heeft uitspraak gedaan in twee zaken rondom de aansluitingen op de riolering in het buitengebied. Het gevolg van deze uitspraak is dat 23 panden extra aan de Kwartiersedijk/Jufvrouwenweg aangesloten worden op de gemeentelijke riolering. De twee zaken werden gecombineerd behandeld door de Raad van State.

De eerste zaak ging over een beroep dat de gemeente heeft ingesteld tegen een beslissing van de provincie. Een stukje voorgeschiedenis. De gemeente Moerdijk heeft bij de provincie ontheffing aangevraagd voor 585 panden in het buitengebied om geen riolering aan te hoeven sluiten. De bewoners van die panden zouden zelf een voorziening moeten treffen, bijvoorbeeld in de vorm van een sceptic tank oftewel IBA. Deze ontheffing is door de provincie verleend. De reden was dat de aansluitingen per pand meer gingen kosten dan het door de provincie vastgestelde normbedrag van 7560,00. Bij de vaststelling van dit bedrag is een milieurendementsafweging gemaakt. Dat is de verhouding tussen het zuiveringsredement en de totale investeringskosten. De beslissing van de provincie was dus overeenkomstig haar eigen beleid.

Een groep bewoners van de Kwartiersedijk/Jufvrouwenweg, in totaal 23 panden, maakte bezwaar tegen deze ontheffing. Zij waren van mening dat het aansluiten van hun panden plaats zou kunnen vinden beneden het door de provincie vastgestelde normbedrag. Overleg tussen de gemeente en de bewoners had geen resultaat. De gemeente bleef van mening dat de aanlegkosten te hoog waren. De provincie besloot daarop de ontheffing voor deze 23 panden in te trekken. De gemeente tekende beroep aan tegen deze beslissing bij de Raad van State. De provincie kreeg daar gelijk. De Raad van State baseerde de uitspraak op een regel in de nota Lozingen Buitengebied van de provincie waarin staat dat ook bij aansluitingen boven het normbedrag van 7560,00 een milieurendementsafweging gemaakt moet worden. Hoewel burgemeester en wethouders het niet eens zijn met deze uitspraak zij zijn van mening dat de milieurendementafweging al heeft plaatsgehad bij de vaststelling van het normbedrag van 7560,00- leggen zij zich neer bij deze beslissing. De 23 panden worden aangesloten op de gemeentelijke riolering.

De tweede zaak ging over een beroep dat is ingesteld door de belangenvereniging het Moerdijks Riool tegen een uitspraak van de provincie. Het Moerdijks Riool is in principe tegen aansluitingen op de gemeentelijke riolering in het buitengebied. Een stukje voorgeschiedenis. De gemeente heeft besloten om 85 panden aan de Hamseweg/Driehoefijzerstraat/Achterdijk aan te sluiten hoewel het bedrag per aansluiting hoger is dan het normbedrag van 7560,00. Waarom? In 1997 zijn in deze gebieden voor driehonderdduizend gulden persleidingen aangelegd. Dat tijdstip is gekozen omdat toen de straten open moesten vanwege werkzaamheden van andere nutsbedrijven. De gemeente wilde niet dat deze investering afgeschreven werd en besloot deze 85 panden, ondanks de hogere kosten, toch aan te sluiten. De gemeente vroeg daarom voor deze panden geen ontheffing aan bij de povincie.

Het Moerdijkse Riool was het daar niet mee eens en stapte naar de provincie. Het provinciebestuur was met de gemeente van mening dat er ontheffing aangevraagd kan worden, niet moet worden. Daarop tekende het Moerdijks Riool beroep aan bij de Raad van State. De Raad van State stelde de provincie en dus ook de gemeente in het gelijk. De 85 panden worden dus aangesloten.