Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
5 Vragen van de heer V. Oldenborg
(Ingekomen 19 januari 2005)

Vorige week werd de fractie van Leefbaar Utrecht blij verrast met de mededeling dat het Dela terrein zal worden ingericht tot een parkeervoorziening voor kortparkeren. Een voorziening die aan de oostzijde van binnenstad naar de mening van de Leefbaar Utrecht fractie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van de parkeerdruk in en rond het museumkwartier. Uit een artikel in het Utrechts Nieuwsblad van zaterdag 14 januari 2005 blijkt dat een deel van het terrein door de voormalige eigenaar, Terra Nova, nog niet vrij van huurders is opgeleverd. Volgens ons was dit één van de voorwaarden bij de verkoop van het terrein. Ook wekt het artikel de suggestie dat destijds tijdens het afsluiten van koopovereenkomst geen definitieve datum van overdracht van het eigendomsrecht is vastgelegd. Wij nemen aan dat bij de koop, enige jaren geleden, op zijn minst reeds een gedeelte van de koopsom, zo niet de volledige koopsom, is overgedragen aan de voormalige eigenaar.

Dit leidt voor de fractie van Leefbaar Utrecht tot de volgende vragen:

1. Is onze informatie juist dat destijds in het koopcontract geen definitieve overdrachtsdatum is opgenomen?
2. Zo ja, wat is hiervoor de reden geweest?
3. Is onze aanname dat op zijn minst reeds een deel van de koopsom al enige jaren in bezit is van de voormalige eigenaar juist?
4. Zo ja, is het gebruikelijk dat de gemeente Utrecht in onroerend goed zaken delen van de koopsom overmaakt zonder dat er feitelijk van de overdracht van eigendom sprake is?
5. Zo ja, kunt u aangeven om hoeveel projecten het gaat?
6. Wie profiteert van het vruchtgebruik van het onroerend goed, in dit geval de huuropbrengst van de garageboxen, tot het moment van de definitieve overdracht?
7. Welke afspraken zijn er gemaakt over rentewinst voor "voormalige" eigenaar dan wel het renteverlies voor de gemeente zolang de koop nog niet volledig is afgewikkeld?


Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 25 januari 2005)


1. In de aankoopovereenkomst is ten aanzien van de eigendomsoverdracht opgenomen dat dit uiterlijk 22 april 2000 zal zijn geschied. Juridisch is er geleverd. Hier is een aantal voorwaarden aan verbonden waaronder de "levering vrij van huurders en gebruikers". Aangezien aan deze laatste voorwaarde nog niet door Terra Nova werd voldaan, heeft de feitelijke levering van de 48 garageboxen dan ook nog niet plaatsgevonden. De rest van het gekochte is wel feitelijk geleverd.
2. Zie antwoord op vraag 1.
3. Deze aanname is correct. Vanwege het niet kunnen voldoen aan de aanvullende voorwaarden van levering is ca. 50% van het aankoopbedrag (fl. 2,215 mln; EUR 965.000,-) in depot gehouden.
4. Er is juridisch geheel geleverd en feitelijk gedeeltelijk geleverd (getransporteerd bij de Notaris d.d. 4 mei 2000). Het is niet gebruikelijk dat de gemeente (delen van) de koopsom van onroerende zaken overmaakt zonder dat er sprake is van een feitelijke en juridische levering. In dit geval lag er een (financiële) relatie tussen de aankoop van de Delapanden en de investering die Terra Nova zou gaan doen in Overvecht (Crematorium). Mede gezien dit feit en de wens van de gemeente om snel tot aankoop over te gaan is voor deze opzet gekozen.
5. Zie antwoord op vraag 4, niet van toepassing.
6. De juridische levering heeft plaatsgevonden. Echter alleen het pand Maliesingel 74-76 plus de 2 erachterliggende garageboxen én de grote garage zijn overgedragen aan de gemeente (OGU). Hier ontvangt de gemeente huurpenningen voor.In het kader van de huuropzegging is geen sprake meer van huuropbrengsten. Terra Nova levert maximale inspanning om alsnog aan de feitelijke leveringsverplichting ter zake van de garageboxen te voldoen.
7. Er zijn geen afspraken gemaakt over rente-winst. Hier is immers geen sprake van. Over het deel dat betaald is, wordt door OGU rente bijgeschreven en in rekening gebracht bij de DSO. Over het deel dat in depot staat wordt geen rente bijgeteld. Als aan alle voorwaarden is voldaan wordt het nominale bedrag overgemaakt naar Terra Nova.


---- --