Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Natuurles `vogels in de winter' weer begonnen

Het is weer winter en de vogels hebben het moeilijk. Reden voor de afdeling Natuur- en Milieu-Educatie om kinderen van de basisscholen in ons stadsdeel te leren over 'vogels in de winter'.

De lessen worden gegeven door afdeling Natuur- en Milieu-Educatie (NME) van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Onderdelen van de les zijn; vogels kijken tijdens een opdrachtentocht, wormen zoeken zoals een vogel en voedselballen maken voor vogels zoals kool- en pimpelmezen.

De vogels hebben honger
De leerlingen leren dat veel insectenetende vogels naar het zuiden vliegen om voedsel te vinden. Kool- en pimpelmezen die wel in Nederland overwinteren hebben een andere oplossing voor het voedseltekort gevonden; in plaats van insecten eten ze dan zaden en noten.
Ze passen zelfs hun darmstelsel hierop aan. Een koolmees heeft in de winter veel voedsel nodig om zijn lichaam op temperatuur te houden. Doordat de dagen kort zijn en sneeuw en ijs het zoeken moeilijk maakt, hebben veel vogels honger in de winter.

Zelf voedselballen maken
Wilt u zelf ook iets doen voor de vogels in de winter? Het recept vindt u hieronder. Let op dat de voedselbal buiten het bereik van ratten en roofdieren zoals katten komt te hangen. En gebruik geen zout, daar krijgen de vogels dorst van en water is op echte winterdagen een schaars goed.

Recept voor 8 voedselbekers
Smelt 1 pak (500 g) zoutloos frituurvet, niet te heet, in een pan. Voeg 5 bekers vogelzaad toe, bijvoorbeeld volièrezaad, en roer het goed. Laat afkoelen tot smeuïg geheel en schep het in een bekertje met daar aan vast een ijzerdraadje.

Contact:
M. Schutte