Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
25 januari 2005 p007


Verkiezing Grootste Nijmegenaar aller Tijden

Nijmegen kiest dit jaar de Grootste Nijmegenaar aller Tijden. Burgemeester Ter Horst kondigde dit al aan in haar nieuwjaarstoespraak waarin ze 2005 uitriep tot het Jaar van Nijmegen Eén. In dat kader wordt onder meer aandacht besteed aan Nijmeegse "toppers", bijzondere Nijmegenaren die onze stad kent of heeft gekend.

De verkiezing van de Grootste Nijmegenaar sluit goed aan op de viering van Nijmegen 2000. Via de gemeentelijke website en speciale stemformulieren kan elke Nijmegenaar deelnemen aan de verkiezing en kan men ook de laatste ontwikkelingen volgen.

De verkiezing bestaat uit twee fasen. Vóór de zomer kan iedereen kandidaten aandragen voor deze titel. Daardoor ontstaat een lange groslijst van bijzondere Nijmegenaren. Ná de zomer beginnen de officiële stemronden waarbij de lijst met kandidaten steeds kleiner wordt.

Voor de titel Grootste Nijmegenaar aller Tijden komen zowel overleden als nog levende Nijmegenaren in aanmerking, ook mensen die niet officieel in Nijmegen hebben gewoond, maar er bijvoorbeeld wel grote verdiensten voor hebben gehad. Iedereen mag één of meerdere kandidaten aandragen voor de lijst.
Als na de zomer het stemmen begint, mag iedere Nijmegenaar per ronde éénmaal stemmen. Via een uitgebreid stemformulier (digitaal en op papier) kan dat worden gecontroleerd.
Nijmegen deed vorig jaar al ervaring op met een dergelijke verkiezing onder de burgers bij de meningspeiling over de toekomst van Plein 1944.

Om de verkiezing te begeleiden, wordt een begeleidingscommissie ingesteld van Nijmegenaren uit verschillende maatschappelijke geledingen zoals de sport, politiek, cultuur, historie, allochtonen en jongeren.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380