Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 januari 2005


Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de minister van Defensie


over kritiek van het Duitse Bundesrechnungshof op de kosten van AWACS en het onderzoek naar de contracten voor het AWACS-moderniseringsprogramma


1. Kent u de Bemerkungen 2004 zur Haushalts- und Wirtschaftsführung des Bundes voor wat betreft de Duitse bijdrage aan de AWACS luchtruimbewaking?


2. Heeft de Algemene Rekenkamer net als het Bundesrechnungshof geen mogelijkheid om onderzoek naar de besteding van beschikbaar gestelde middelen te doen bij het NAVO-onderdeel (NAPMA) dat verantwoordelijk is voor het AWACS-programma?


3. Is het u bekend dat bij andere internationale organisaties waaronder ook NAVO-onderdelen (Bemerkungen 2004, p. 142, par. 28.4) wel een regeling is getroffen met betrekking tot controle door- en het recht op informatie van internationale- en nationale rekenkamers? Zo ja, hoe en wanneer zijn deze regelingen tot stand gekomen en hoe is dit precies geregeld?


4. Kent u een rapport van de Amerikaanse inspecteur-generaal Defensie over het AWACS Mid-Term Modernization Program Global Solution?


5. Hoe beoordeelt u de conclusies en aanbevelingen in dit rapport en heeft u vanwege de Nederlandse bijdrage aan AWACS om opheldering gevraagd ten aanzien van de gevolgde - en in het rapport bekritiseerde - aanbestedingsprocedure van het moderniseringsprogramma?


6. Zijn u berichten bekend over mogelijke belangenverstrengeling bij de aanbesteding van het AWACS-moderniseringsprogramma? Zo nee, sluit u uit dat belangenverstrengeling of anderszins niet integer omgaan met de aanbestedingsprocedure mede geleid heeft tot de forse kostenstijging en wat is volgens u de oorzaak van de stijging? (tabel p. 6, rapport 14 april 2004)


7. Hoe kunt u en hoe kan de Tweede Kamer beoordelen of er sprake is van deugdelijke controle op de besteding van grote budgetten voor bijvoorbeeld NAPMA en het AWACS-moderniseringsprogramma?


8. Vindt u een mogelijkheid om op enigerlei wijze te kunnen verifiëren hoe het geld besteed wordt en op welke wijze een grote aanbesteding verloopt in het licht van het onderzoek in de VS en overige beschikbare informatie wenselijk? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is de regering bereid zich in te spannen om samen met andere NAVO-partners die bijdragen aan NAPMA de gewenste toegangrechten voor nationale rekenkamers voor NAPMA te regelen?


http://www.bundesrechnungshof.de/download/bemerkungen_2004.pdf


The NATO AWACS Mid-Term Modernization Program Global Solution (D-2004-069), 14 april 2004.