Provincie Flevoland



Provinciehuis krijgt van binnen en buiten een nieuw gezicht

De provincie Flevoland presenteert deze week het plan voor de renovatie en uitbreiding van het Provinciehuis in Lelystad. In het stadscentrum van Lelystad ondergaat het Provinciehuis een ware metamorfose. Daardoor beschikt de provincie eind 2007 over een gebouw dat van binnen en buiten volledig is gemoderniseerd. Dinsdag 25 januari worden de omwonenden over de bouwplannen geïnformeerd.

De verbouwingswerkzaamheden gaan, als de gemeente kan instemmen met de bouwplannen, volgens planning september van dit jaar van start. Dan wordt eerst het deel onder handen genomen dat aan de kant van de Visarenddreef ligt. Het oudste deel van het Provinciehuis wordt dan samen met de centrale hal volledig opnieuw ingericht. Deze eerste fase van de werkzaamheden is rond het eind van 2006 gereed. In het jaar daarna zal het andere deel van het gebouw onder handen worden genomen.

De totale kosten van de renovatie en uitbreiding bedragen 21,4 miljoen euro. Met dit bedrag hebben Provinciale Staten eind vorig jaar ingestemd. Voor dat bedrag ontstaat een gebouw met een geheel nieuw uiterlijk. De verschillende delen die nu in verschillende stijlen zijn gebouwd, krijgen een uniforme en moderne uitstraling. Verder wordt het totale aantal vierkante meters uitgebreid. Er komen ruim honderd werkplekken bij (van 400 naar 500), waardoor het huidige tekort aan werkplekken wordt opgelost. De werkomgeving in het vernieuwde gebouw zal voldoen aan de arbo-regels. Tegelijk met de vernieuwing wordt het parkeervraagstuk rondom het Provinciehuis aangepakt. Het aantal parkeerplaatsen op het terrein van de provincie wordt uitgebreid tot 215. Dit betekent een verminderde druk op de openbare parkeerplaatsen in de Botter. Omwonenden zullen door de werkzaamheden wel te maken krijgen met enige overlast, maar daarover worden ze tijdig geïnformeerd.

Aan de voorzijde van het Provinciehuis zal de toegangsweg naar de hoofdingang worden verplaatst. De bestaande ingang via de rotonde Visarenddreef-Stationsplein komt te vervallen. Het Provinciehuis krijgt een rechtstreekse aansluiting op de Visarenddreef. Daarvoor moet de gemeenteraad van Lelystad nog wel instemmen met een aantal door het college voorgestelde maatregelen. De belangrijkste voorgestelde wijziging is het verlagen van de maximumsnelheid naar 50 km/uur. De weg wordt zo ingericht dat komend vanaf het station kan worden overgestoken naar het Provinciehuis. In de plannen van Schouw-oost is rekening gehouden met zon aansluiting. Deze voorstellen worden in februari of maart 2005 in de gemeenteraad behandeld.

Het zal na de verbouwing niet meer mogelijk zijn om met de fiets via het terrein van de provincie vóór het Provinciehuis langs te gaan. Er komt een nieuwe fietsroute achter het Provinciehuis.