Gemeente Helmond


---

Verzending aanslagen gemeentelijke heffingen en WOZ-beschikking

Eind januari 2005 verstuurt de gemeente de aanslagbiljetten gemeentelijke heffingen. Hierop staan de aanslagbedragen voor het rioolrecht, de reinigingsheffing en de onroerende-zaakbelastingen. Tevens staat op dit biljet de nieuwe WOZ-waarde (oftewel de vrije verkoopwaarde) van iemands pand. De Wet waardering onroerende zaken (WOZ) bepaalt dat de waarde van alle woningen op 1 januari 2005 opnieuw getaxeerd moet zijn. Dit is een taak van de gemeente en deze herwaardering heeft inmiddels plaatsgevonden. Bij deze herwaardering is als waardepeildatum genomen: 1 januari 2003.

Wijziging aanslagbiljet
Tot eind 2004 hebben de inwoners van Helmond de kosten voor het rioolrecht en de reinigingsheffing altijd betaald aan Brabant Water. Met ingang van 1 januari 2005 moet men deze kosten rechtstreeks gaan betalen aan de gemeente Helmond. De te betalen bedragen staan vermeld op het gecombineerde aanslagbiljet voor het rioolrecht, de reinigingsheffing en de onroerende-zaakbelastingen. Gebruikers en/of eigenaren van woningen die het totale aanslagbedrag in 9 termijnen willen betalen aan het einde van de maanden januari tot en met september hebben de gemeente eind 2004 kunnen machtigen door middel van een automatische incasso. Wie geen machtiging aan de gemeente heeft gegeven, moet de aanslag uiterlijk betaald hebben op de vervaldagen die op het aanslagbiljet vermeld staan.

Zalmsnip vervalt
De afgelopen jaren ontving ieder huishouden een korting op de aanslag gemeentelijke heffingen, de zogenaamde Zalmsnip. De gemeente kreeg hiervoor geld van het Rijk. Deze korting vervalt met ingang van 2005 omdat het kabinet heeft besloten de Zalmsnip af te schaffen. Gemeenten krijgen hiervoor geen geld meer van het Rijk. Dit rijksbeleid betekent voor ieder huishouden een lastenverzwaring van 45,38.

Nieuwe WOZ-waarde
De onroerende-zaakbelastingen worden geheven op basis van de zogenoemde WOZ-waarde. Dit is de vrije verkoopwaarde van onroerende goederen. De WOZ-waarde staat op het aanslagbiljet vermeld. Hierbij is gekeken naar de waarde van het onroerend goed per 1 januari 2003. De vermelde WOZ-waarde is geldig tot en met 2006 en is o.a. nodig voor de aangifte inkomensbelasting.

Afgelopen jaar zijn alle woningen opnieuw getaxeerd. Via het WOZ-loket wordt uitleg gegeven over de werkwijze van deze herwaardering. Tevens kunnen eigenaren het taxatieverslag van hun pand opvragen aan het WOZ-loket.
Men kan het taxatieverslag ook schriftelijk of telefonisch aanvragen. In het taxatieverslag is te lezen hoe de waarde van een pand is vastgesteld.

Bezwaarmogelijkheid
Wie van mening is dat de vastgestelde WOZ-waarde onjuist is kan een bezwaar indienen. Als men vindt dat de aanslag voor onroerende-zaakbelastingen, rioolrecht en reinigingsheffing onjuist is, kan men ook bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet binnen zes weken ingediend worden, geteld vanaf de datum die op het aanslagbiljet staat vermeld. In de bijsluiter van het aanslagbiljet staat hoe men bezwaar kan maken.

Kwijtscheldingsmogelijkheid
Iemands financiële situatie bepaalt of iemand in aanmerking komt voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van belasting(en). Als men een kwijtscheldingsverzoek indient voor de gemeentelijke heffingen, dan wordt hierbij gekeken naar de onroerende-zaakbelastingen, het rioolrecht en de reinigingsheffing. Kwijtschelding van belasting moet ieder jaar opnieuw worden aangevraagd.

Kwijtschelding moet binnen acht weken worden aangevraagd, geteld vanaf de datum die wordt vermeld op het aanslagbiljet gemeentelijke heffingen. Voor het aanvragen van een kwijtscheldingsformulier kan men gebruik maken van de antwoordkaart bij het aanslagbiljet .Met het kwijtscheldingsformulier kan men tevens kwijtschelding aanvragen voor de heffingen die het waterschap oplegt, zoals verontreinigingsheffing en/of ingezetenenomslag.