Ministerie van Buitenlandse Zaken

van vernieuwd ORET programma

MOL-landen en watersector profiteren van vernieuwd ORET programma

Persbericht

Den Haag, 25 januari 2005

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne heeft het startsein gegeven voor het vernieuwde ORET-programma (OntwikkelingsRelevante Export Transacties). De belangrijkste vernieuwingen zijn het Waterluik en de uitbreidingen van de landenlijst en van de mogelijkheden voor kennisoverdracht.

Het programma helpt ontwikkelingslanden met het importeren van kapitaalgoederen en diensten waarover zij zelf niet beschikken en die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het land. Het gaat om investeringen, onder andere op het gebied van energie, weg- en waterbouw en sociale infrastructuur. Deze zijn veelal omvangrijk en kostbaar en daardoor moeilijk te financieren.

Vier belangrijke uitbreidingen
Het vernieuwde programma kent vier belangrijke uitbreidingen.
* Nieuw en innovatief onderdeel is het Waterluik. Schoon drinkwater is cruciaal voor de ontwikkeling van een land. Voor het eerst kan ORET sectorspecifiek worden ingezet voor investeringen in drinkwatervoorzieningen en sanitatie. Met het Waterluik kan een financieringsvraag uit deze sector tailor made worden bediend.
* De ORET-landenlijst is uitgebreid met de Minst-Ontwikkelde Landen (MOL-landen). Voor deze specifieke categorie landen heeft bovendien `ontbinding' plaatsgevonden. Afnemers hebben zo meer vrijheid omdat ze kunnen kiezen voor een leverancier in Nederland maar ook in een ander land. Hiermee is er dus ook ruimte voor "zuid - zuid" leveranties.

* De landenlijst is bovendien uitgebreid met verschillende landen die niet horen tot de MOL-categorie.

* Er is meer aandacht en financieringsruimte gereserveerd voor kennisoverdracht, in het bijzonder op het gebied van management, onderhoud en beheer. De extra financiering kan bijvoorbeeld worden gebruikt ter versteviging van het project en het management of om externe deskundigen langduriger bij projecten te betrekken. Dit vergroot het succes van het project en daarmee het effect van de investering op langere termijn.

Beter inspelen op de vraag naar financiering
Als uitvoerder van het programma is FMO intensief bij de nieuwe opzet betrokken geweest. FMO verwacht met de vernieuwde ORET-regeling beter te kunnen inspelen op de vraag naar financiering van infrastructuurprojecten in ontwikkelingslanden.

Jaap Wientjes (FMO): "Méér mogelijkheden, méér maatwerk, nieuwe partners, méér landen en een hogere duurzaamheid. Al met al is dit goed nieuws voor toekomstige infrastructuurprojecten in ontwikkelingslanden. Wij verwachten dat vraag en concrete realisatie dichter bij elkaar komen."

Jaarlijks is met het ORET-programma, dat wordt uitgevoerd door FMO, circa 100 miljoen euro gemoeid.

Intensievere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven De uitbreidingen komen voort uit de wens van de minister om de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven op het gebied van ontwikkelingssamenwerking te verbeteren. Vorig jaar maart heeft minister Van Ardenne daartoe zes actiepunten aangekondigd. De vernieuwing van het ORET-programma is daar een direct gevolg van.

Het ORET-programma
Het al jarenlang succesvolle ORET-programma ondersteunt ontwikkelingslanden met deel-financieringen bij infrastructuurprojecten of bij de aanschaf van kapitaalgoederen of diensten. Doel is om de lokale omstandigheden voor de ontwikkeling van commerciële activiteiten te verbeteren, werkgelegenheid te creëren en verbeteringen op het gebied van milieu te ondersteunen. De ondersteuning wordt aangevraagd door het bedrijf dat de transactie wil uitvoeren. Daarop wordt een schenking toegekend aan het ontwikkelingsland en gebruikt voor directe betalingen aan de leverancier. Het programma wordt uitgevoerd door FMO in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie :
Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO)
Petra de Boer
Adviseur PR & Communicatie
Tel: 070 314 97 13
Mobiel: 0622 56 30 47
E-mail: p.de.boer@fmo.nl
Website: www.fmo.nl