Gemeente Dordrecht


---

B&W pakt knelpunten opvang dak- en thuislozen aan

Vincent Brinkhof
De doorstroom van dak- en thuislozen van opvang naar meer zelfstandigheid en het beperken van overlast op straat. Dat is de doelstelling van het college van B&W van Dordrecht, dat vandaag heeft ingestemd met de notitie ` Maatschappelijke opvang in beweging'. Voor extra maatregelen is met ingang van 2005 jaarlijks zo'n 130.000 euro beschikbaar.

Dordrecht is centrumgemeente voor maatschappelijke opvang en is verantwoordelijk voor opvang van dak- en thuislozen in de regio. Het aanbod is divers en bestaat uit preventie, opvang (laagdrempelige opvang zoals het slaaphuis en het servicecentrum van het Leger des Heils) en herstel (o.a. begeleid wonen). Het Leger des Heils en stichting De Hoop zijn de grootste aanbieders van opvang en maatschappelijk herstel in de regio Dordrecht.

Knelpunten in de huidige opvangvoorzieningen zijn een overbezetting van de opvang (125% in 2003), verstopping van de opvang door geringe doorstroommogelijkheden, te geringe personeelsformatie en toenemende complexiteit qua problematiek, waardoor de vraag naar zorg toeneemt.

Doorstroom en kwaliteit
Omdat in de regio Dordrecht het aantal opvangplaatsen per 100.000 inwoners relatief hoog is (5e plaats in vergelijking met de 26 overige zorgregio's) en de Drechtstedengemeenten hebben aangegeven mee te willen werken aan spreiding van bijzondere groepen, waaronder dak- en thuislozen, kiest Dordrecht niet voor uitbreiding van het aantal opvangplekken. Wel wordt geïnvesteerd in kwaliteit met het oog op een betere doorstroom. Ingezet wordt op het realiseren van AWBZ-financiering en -zorgverlening in de maatschappelijke opvang zodat er middelen vrijkomen om met extra personeel te werken aan het verbeteren van de kwaliteit en er meer cliënten kunnen uitstromen. De doorstroom wordt ook bevorderd door het bieden van casemanagement en nazorg om de cliënt sneller naar zelfstandig wonen te geleiden. Betere personeelszorg wordt gerealiseerd door - waar mogelijk - de zorg ambulant te verlenen in plaats van residentieel; met dezelfde formatie kun je dan meer kwaliteit leveren of mogelijk meer mensen bedienen.

Verminderen overlast
Om overlast op straat zoveel mogelijk te beperken wordt voorgesteld om het slaaphuis van het Leger des Heils licht uit te breiden met drie plaatsen in combinatie met hulpverlening gericht op buitenslapers, de overlast van daklozen beter te registreren en, conform de motie van de raad bij de Begrotingsbehandeling 2005, een onderzoek te doen naar een hostelvoorziening. De resultaten van dit onderzoek worden medio 2005 verwacht.
De maatschappelijke opvang is een basisvoorziening in de stad die bijdraagt aan leefbaarheid en een goed sociaal klimaat waarin deelname, samenhang en verantwoordelijkheid speerpunt zijn.