Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 januari 2005


Toegang Koninklijk Huisarchief sterk verbeterd dankzij PvdA-motie


De toegang tot stukken die worden bewaard in het Koninklijk Huisarchief, wordt sterk verbeterd. Vanmiddag steunde de Tweede Kamer een motie van PvdA-kamerlid


Ella Kalsbeek die dat beoogt.


Het Koninklijk Huisarchief is een particulier archief dat wordt beheerd door de koningin. Zij bepaalt wie al dan niet toegang krijgt tot het archief en onder welke voorwaarden. In het Koninklijk Huisarchief worden echter naast particuliere stukken ook stukken bewaard die (mede) betrekking hebben op de uitoefening van de functie van het staatshoofd en daarmee het algemeen belang raken. Evidente voorbeelden hiervan zijn het eindrapport van het zogeheten driemanschap over de Greet Hofmansaffaire en brieven van prins Bernhard en koningin Juliana aan de Amerikaanse president Kennedy inzake de kwestie Nieuw Guinea. De motie-Kalsbeek verzoekt het kabinet deze stukken onder werking van de Archiefwet te brengen (zoals gebruikelijk bij overheidsarchieven), ze over te dragen naar het Nationaal Archief en dit beleid ook in de toekomst te hanteren.


Historici en andere onderzoekers zullen dankzij de motie binnen de kaders van de Archiefwet (onder andere wat betreft de termijnen van openbaarmaking) de beschikking kunnen krijgen over archiefmateriaal inzake de staatsrechtelijke aspecten van het Koninklijk Huis. Bijkomend voordeel is dat de toegang tot deze archiefstukken hiermee voor iedereen gelijk wordt en niet meer willekeurig is.


Eerder al steunde de Tweede Kamer een motie van de PvdA om de kosten van het Koninklijk Huis voortaan op een inzichtelijke manier te verantwoorden.