Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 januari 2005


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie


over beschuldiging van mishandeling door Britse troepen van gevangenen in Irak


1. Bent u op de hoogte van de recente beschuldigingen van Britse (en Deense) soldaten van mishandeling en vernedering van gevangenen tijdens de missie in Irak ? Kunt u garanderen dat het hier niet gaat om door Nederland overgedragen militairen?


2. In hoeverre beschikt u over informatie dat er een overeenkomst tussen de coalitietroepen ten grondslag ligt aan de mishandelingen en vernederingen gezien de gelijkenissen met de foto s van Abu Ghraib?


3. Wat is uw oordeel over bovengenoemde analyse die onder meer Britse psychologen maken en deskundigen verbonden aan Jane s Defense Weekly ?


4. Deelt u de mening dat de chaotische situatie en een gebrek aan voorbereiding en planning direct na de oorlog heeft bijgedragen aan het totstandkomen van deze misstanden ? Zo nee, waarom niet?


5. Welke waarborgen worden er op Nederlands, Europees en NAVO niveau ingebouwd om deze situaties, ook schadelijk voor de missie zelf, bij toekomstige (gezamenlijke) missies te voorkomen? Hoe wordt dit onderwerp betrokken bij de trainingsmissie van de NAVO?


7. Wat heeft Nederland bijgedragen om mishandelingen door Iraakse veiligheidsdiensten te voorkomen en vormt voorkoming van ernstige mishandelingen ook onderdeel van de NAVO-trainingsmissie?


8. Hoe beoordeelt het kabinet het rapport van Human Rights Watch waarin de Iraakse Regering wordt gevraagd om ernstige mensenrechtenschendingen te onderzoeken en onder meer het aantal waarnemers in detentiecentra op te voeren dan wel toe te laten ?


9. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de Nederlandse en Europese interventies bij de regering van de VS over de benarde positie van de gevangenen in Guantanamo Bay ?


Britse eigendunk loopt een knauw op en Britse militairen volgden orders , Volkskrant 20-01-05 en Danish troops charged with abuse , www.bbc.co.uk 21-01-05


Britse militairen volgden orders , Volkskrant 20-01-05


Psychotic aftermath of Iraq war , www.bbc.co.uk, 21-01-05


Iraqi forces accused of torturing detainees , Financial Times, 25-01-05


Zie onder meer verwijzing naar zelfmoordprotesten in Mass Guantanamo suicide protest , www.bbc.co.uk, 24-01-05