Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Staatssecretaris Van Gennip bezoekt Sittard-Geleen

Groen licht voor herstructurering noordelijk deel chemelotsite

Sittard-Geleen, 25-1-2005 - De herstructurering van het noordelijk deel van de Chemelotsite kan van start nu het ministerie van Economische Zaken de subsidieaanvraag voor dit project heeft gehonoreerd met een substantiële bijdrage van 2,5 miljoen euro. Staatssecretaris Karien van Gennip overhandigt vandaag een cheque ter grootte van dit bedrag aan burgemeester Wim Dijkstra van Sittard-Geleen. Hiermee komt het daadwerkelijk openstellen van de Chemelotsite voor aan chemie verwante bedrijven dichterbij. De subsidieaanvraag is tot stand gekomen in een nauwe samenwerking tussen de gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg en Chemelot. Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg hebben besloten voor herstructuring van de noordelijke zône een bedrag beschikbaar te willen stellen van E 1.050.000,- . De gemeente Sittard-Geleen draagt zelf een bedrag bij van E 2.500.000,-

De Chemelotsite ontwikkelt zich van een gesloten bedrijventerrein voor één bedrijf tot een open en modern chemisch cluster, waar een veelheid van chemische bedrijven produceren en kiezen voor Chemelot op basis van weloverwogen meerwaarde van dat terrein. Dat transformatieproces heeft positieve consequenties voor de duurzaamheid van de economische bedrijvigheid. Overheden, bonden en DSM directie hebben gezamenlijk een convenant gesloten om een nieuwe impuls te geven aan het chemisch cluster, met een gezamenlijke investeringsimpuls van 60 miljoen euro in twee fasen.

De herstructurering van de noordelijke zone maakt onderdeel uit van het masterplan voor de Chemelotsite zoals dat tot stand is gekomen in samenwerking tussen de gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, het Ministerie van Economische Zaken, LIOF Bedrijventerreinen en Chemelot. De uitvoering van de eerste fase van het masterplan betekent dat 22 hectare bedrijventerrein ten zuiden van de Kampstraat openbaar toegankelijk wordt gemaakt voor de vestiging van aan chemie verwante bedrijven. Tevens wordt met de te realiseren infrastructuur de toegangsweg aangelegd naar de mogelijk toekomstige openbare railterminal. Chemelot maakt de terreinen opnieuw geschikt als bedrijventerrein door het slopen van obstakels, het verwijderen van kabels en leidingen en de aanleg van interne wegen. Dit vergt een substantiële investering van Chemelot. Het masterplan voorziet na de eerste fase, in de ontwikkeling van de Mauritslocatie en de ontwikkeling van de Research Campus Geleen voor innovatieve en nieuwe bedrijvigheid in de hoogwaardige chemie.

Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.