PERSBERICHT - 2005-01-25

Verlengde route zoekt nóg meer de grenzen op

Vernieuwd Grenslandpad (LAW11) sterk gewijzigd

Door het uit de vaart gaan van het veer Kruiningen-Perkpolder liep het Grenslandpad sinds begin 2003 viaeentijdelijk,aangepasttracé. Tijdelijk, omdat dat voorjaar de voorbereidingen al waren gestart voor een ingrijpende routewijziging. Inmiddels is de nieuwe route gereed en is ook de nieuwe gids verschenen. De route loopt nu tussen Sluis en Thorn en is daarmee verlengd tot 363 kilometer. Tijdens de Wandelmarkt in Amsterdam op 29 en 30 januari wordt de nieuwe gids gepresenteerd.

Sterk gewijzigd Het vernieuwde Grenslandpad is ten opzichte van het oude tracé sterk gewijzigd. Zo voert het pad nu definitief door de Zak van Zuid-Beveland, in plaats van door het oostelijk gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen. Vanaf Bergen op Zoom zoekt het vernieuwde Grenslandpad meer dan voorheen de fysieke grens op. Ten zuiden van Roosendaal gaat de route nu over de grens en passeert o.a. het heidegebied Oude Buisse Heide.

Ten zuiden van Tilburg is de route ook gewijzigd; het Grenslandpad blijft hier de grens met België volgen, passeert o.a. Landgoed De Utrecht en gaat wederom over de grens naar het Belgische plaatsje Postel. Tenslotte is de route verlengd en eindigt niet meer in Valkenswaard, maar in het Limburgse Thorn; de totale lengte is nu 363 kilometer.

Tussen het Zwin en de Maas
Gebleven is het afwisselend en aantrekkelijk wandellandschap rond de grens van Nederland waar rust en ruimte volop aanwezig zijn. Akkerland met weidse uitzichten en kreken omzoomd door rietkragen in Zeeuws-Vlaanderen worden gevolgd door bloemrijke populierendijken en eindeloze slikken en schorren langs de Wester- en Oosterschelde op Zuid-Beveland.

De Brabantse Wal, halverwege de route, markeert de scheiding tussen zeeklei- en zandgebied. Zuid-Brabant wordt gekenmerkt door een afwisseling van bosgebieden, beekdalen, heidevelden en agrarische enclaves. In Limburg duiden de vele kapelletjes en wegkruisen op de overtuiging waarmee hier geleefd wordt.

Nieuwe routegids
Van het pad is een nieuwe gids verschenen, met routebeschrijving en topografische kaartjes (schaal 1:25.000). Ook praktische info over openbaar vervoer en overnachtingsmogelijkheden ontbreekt niet. De gids is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren of te bestellen bij het Wandelplatform-LAW. ISBN 90-71068-62-5, 208 pag., 18,10.