Ingezonden persbericht


Homosexuele man uit Libië slikt scheermesjes ter voorkoming uitzetting

Geachte redachtie,

STOP DE DEPORTATIE VAN EEN HOMOSEXUELE MAN UIT LIBIE

Op 24 Januari 2005 is geprobeerd vanuit uitzetcentrum Schiphol een man uit Libië, Wessam genaamd, uit te zetten. Omdat Wessam in Libië vreest voor zijn leven heeft hij uit wanhoop scheermesjes ingeslikt om zijn uitzetting te voorkomen. In Libië zal hij gearresteerd worden, omdat hij daar is veroordeeld vanwege zijn homoseksuele geaardheid en na drie jaar uit de gevangenis is ontsnapt.
Vóór zijn vlucht is Wessam naakt aan een paal gebonden om als homoseksueel te schande worden gezet. Hij heeft lijfstraffen ondergaan; de littekens op zijn hoofd en lichaam getuigen daarvan.
Organisaties als Amnesty International hebben in het recente verleden uitgebreid gerapporteerd over de levensbedreigende situatie van homoseksuelen in Libië. Op homoseksualiteit staan gevangenisstraffen van drie tot vijf jaar. Wanneer iemand in het leger heeft gediend levert dit strafverzwaring op. Voor Wessam geldt bovendien dat hij in politiek opzicht veel problemen heeft gehad. Na zijn veroordeling voor homoseksualiteit zat hij vast in Bengazi. De vriend met wie hij toen een relatie had zit nog steeds in de gevangenis.

Wessams Nederlandse partner heeft via een advocaat geprobeerd om met een spoedprocedure bij het Europese Hof de uitzetting te voorkomen. Ook heeft hij een klacht ingediend tegen de Nederlandse overheid, dat de dreigende uitzetting ongegrond en onmenselijk is. Hij wil desnoods naar Libië om zijn vriend op te halen, mocht die worden uitgezet. "Dan stel ik Nederland verantwoordelijk voor wat er hem daar overkomt, want iedereen heeft recht op leven. Ik kan boekdelen schrijven over de manier waarop wij zijn behandeld door de vreemdelingendienst. Zelfs hier in de gevangenis is hij gediscrimineerd en mishandeld. En ikzelf ben natuurlijk ook de dupe van het Nederlandse uitzetbeleid. Ook ik wordt in mijn rechten aangetast. Naar mijn mening wordt Wessam met de uitzetting welbewust en met voorbedachten rade de dood ingejaagd. Daarmee gaat Nederland toch in tegen alle wetten...!" Wessam zit inmiddels al meer dan 6 maanden in detentie, eerst in Ter Apel, later in Vught, en sinds vorige week in uitzetcentrum Schiphol. De advocaat heeft de Amsterdamse rechtbank verzocht om Wessam vrij te laten, omdat er geen rechtsgronden zijn voor de vreemdelingendetentie.