PERSBERICHT - 2005-01-25

Alleen nog groei voor vrachtvervoer op veerdienst IJmuiden - Newcastle

Veel minder passagiers in 2004 voor DFDS Seaways

De verbinding Amsterdam (IJmuiden) - Newcastle van ferrymaatschappij DFDS Seaways heeft een moeilijk jaar achter de rug. Groeide de passagiersaantallen vanaf 1995 jaarlijks met tientallen procenten, het topjaar 2003 met 523.000 passagiers en 87.000 auto's kon in 2004 helaas niet worden verbeterd.

In totaal werden er vorig jaar 471.000 passagiers en 84.000 personenauto's vervoerd, een teruggang van 10% passagiers en 3% auto's. Wel groeide het vrachtvervoer met 12% naar ruim 240.000 zogenaamde 'lanemeters'.

Roel Huisman, algemeen directeur van DFDS Seaways; "De capaciteitsvermindering door de vervanging van de cruiseferry Prince of Scandinavia door de kleinere Duke of Scandinavia en de geplande dokbeurten van de schepen in het eerste kwartaal van vorig jaar - waardoor 28 afvaarten uitvielen - is voor 50% van deze 10% terugval verantwoordelijk. De andere helft houdt verband met de sterk toegenomen concurrentie in het zgn. korte reizen segment, het gebrek aan consumentenvertrouwen en de algemene malaise in de Nederlandse reiswereld", aldus Huisman.

On-line boekingen
Positief is de stormachtige ontwikkeling van het aantal on-line boekingen via de site www.dfdsseaways.nl. Het aantal Nederlandse on-line geboekte passagiers steeg in één jaar met 310% en maakte bijna 32% van het totaal aantal Nederlandse passagiers uit.

Net als de andere DFDS Seaways kantoren in de Scandinavische landen, Duitsland en Groot-Brittannië is de Nederlandse vestiging in IJmuiden on-line zeer succesvol. Continu wordt de site aangepast en actief gebruikt voor de communicatie van speciale aanbiedingen. Bekende touroperators, zoals Buro Britain, OAD maar ook on-line aanbieders als Peter Langhout, Elmar en Lastminute.nl maken veelvuldig van on-line reservering gebruik.

In 2005 verwacht de rederij 500.000 passagiers en ruim 88.000 voertuigen te vervoeren. Het aantal on-line boekingen zal naar verwachting verder stijgen naar zeker 40% van het Nederlandse totaal.

DFDS Seaways is met zeven passagiersschepen marktleider in ferryverbindingen op de Noordzee. Sinds 10 jaar is de rederij actief op de route IJmuiden - Newcastle. DFDS Seaways maakt deel uit van de DFDS Group. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kopenhagen - Denemarken.