Gemeente Sint-Michielsgelstel


25-01-05
Samenwerkingsovereenkomst voor ontwikkeling centrum Sint-Michielsgestel
De gemeente Sint-Michielsgestel en Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling B.V. ondertekenen op 25 januari 2005 een samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling van het dorpscentrum van Sint-Michielsgestel. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het ontwikkelingsproces.

Het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst vloeit voort de intentieverklaring die de gemeente, Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling B.V. en William Properties hebben ondertekend op 13 juli 2004. Doel van deze intentieverklaring is te komen tot een gezamenlijke ontwikkeling van het centrum van Sint-Michielsgestel. In de overeenkomst is vastgelegd dat Heijmans IBC het gedeelte Torenstraat Zuid en de Dommeloever gaat ontwikkelen en William Properties het gebied Torenstraat Noord (omgeving bibliotheek en Edah en omgeving. Er is voor gekozen om met de twee marktpartijen afzonderlijk een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Dit houdt verband met het verschil in tempo in de ontwikkeling van de afzonderlijke deelgebieden.

Afspraken
In de samenwerkingsovereenkomst die nu wordt gesloten, worden een aantal afspraken vastgelegd. Zo krijgt Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling B.V. ontwikkelingsrechten in het deelgebied ten zuiden van de Torenstraat en de Dommeloever. Concreet betreft dit de volgende ontwikkelingen:
De bouw van het Albert Heijn-blok, omvattende de uitbreiding van de supermarkt en daaraan gekoppeld een aantal nieuwe winkels en daarboven appartementen;
De bouw van de villa in de oksel van de Schijndelseweg, bestaande uit winkels of dienstverlening met daarboven appartementen; De bouw van het Torenblok . Dit betreft de sloop van de winkels op het Petrus Dondersplein (hoefijzer) en nieuwbouw van winkels met daarboven appartementen;
De bouw van appartementen op de Dommeloever.

In de samenwerkingsovereenkomst worden afspraken gemaakt over alle zaken die met de ontwikkeling verband houden, zoals de gezamenlijke projectorganisatie en overlegstructuur, de grondverwerving, het bouw- en woonrijp maken en het ter beschikking stellen van de gronden, de grondexploitatie, de gemeentelijke planvorming, de planning van de bouw, de supervisie bij het ontwerpen van de bouwplannen, de aansprakelijkheid en bevoegdheden.

Het Albert Heijn-blok en de villa zullen als eerste deelplangebied worden ontwikkeld, vooruitlopend op het bestemmingsplan. Dit gebeurt via een zelfstandig projectprocedure (art. 19, lid 1 Wet op de Ruimtelijke Ordening).