Gemeente Sint-Michielsgelstel


25-01-05
Resultaten onderzoek: asbest Hooibrugpad Gemonde nauwelijks aanwezig Op 15 december 2004 is een asbestinventarisatie aan de Hooibrugpad in Gemonde gehouden
Dit onderzoek was nodig omdat op een gedeelte van de Hooibrugpad asbest is aangetroffen. Dat asbest bevond zich in en onder de deklaag van het pad. Uit het inventariserende onderzoek is nu gebleken dat op het pad inderdaad asbest is aangetroffen, maar dat de concentratienorm bij lange na niet wordt overschreden.

Grondig onderzoek
Het onderzoek heeft plaatsgevonden op het gehele pad, vanaf de Kriekelaar tot aan de fietsbrug over De Dommel. Het pad is verdeeld over een verdachte locatie (880 m2, inclusief berm) en een onverdachte locatie (2800 m2). Er heeft een visuele inspectie van de toplaag (maaiveld) van het pad plaatsgevonden. Daarnaast zijn er in totaal 25 proefsleuven in het pad gegraven. Van alle proefsleuven zijn grondmonsters gemaakt en geanalyseerd.

Resultaat
Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden is zeer plaatselijk asbest in het pad aangetroffen.
In twee proefsleuven zijn visueel 5 stukjes asbest aangetroffen die na anlayse een zeer lage concentratie bevatte. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek hoeven er gen beperkingen te worden gesteld aan het huidige gebruik van de locatie Hooibrugpad.

Conclusie
Naar alle waarschijnlijkheid is er in het verleden tijdens het bewerken van het pad een asbestbron (b.v. plaatselijke stort asbest) opengetrokken, waardoor het asbest verspreid over de locatie terecht zijn gekomen. Aangezien de concentratie van het aangetroffen asbest ver onder de norm liggen en het asbest zeer plaatselijk en alleen in de ondergrond is aangetroffen, is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. Op basis van de uitkomsten hoeven geen verdere maatregelen genomen te worden. Daarnaast hoeven er geen beperkingen gesteld te worden aan het huidige gebruik van de Hooibrugpad.

Indien er in de toekomst nog een enkel stukje asbesthoudend materiaal wordt aangetroffen, dan zal de concentratie dermate laag zijn, dat daar geen onaanvaardbare gezondheidsrisicos door veroorzaakt worden.