Gemeente Hengelo

Politiecijfers over 2004 geven positief beeld

Hengelo scoort goed met veiligheidsbeleid

De politiecijfers over 2004 geven een positief beeld te zien. Het totaal aantal misdrijven is verder gedaald en dat geldt bijna voor alle categorieën. Ten aanzien van het aantal diefstallen

uit autos en de overlast van/door jeugd kan zelfs van forse dalingen worden gesproken.

Het aantal verkeersongevallen en ziekenhuisgewonden is ook gedaald, maar de politie ziet de verkeersveiligheid toch als een van de belangrijkste aandachtspunten voor 2005. Alleen het aantal bedreigingen, berovingen en vernielingen aan auto's is gestegen. De toename van het aantal bedreigingen is een regionale tendens.

Integraal veiligheidsbeleid

De gemeente Hengelo kent een integraal veiligheidsbeleid, waarin onder meer gemeente, brandweer, politie en Openbaar Ministerie nauw samenwerken. Tot de speerpunten behoorden in 2004 onder meer uitgaansgeweld- en overlast, veelplegerscriminaliteit en jeugdcriminaliteit. Op basis van de politiecijfers kan geconcludeerd worden dat de integrale aanpak haar vruchten afwerpt.

Alle cijfers laten verbetering zien t.o.v. 2003, behalve bedreigingen, overvallen, beroving, vernielingen auto. De toename van het aantal bedreigingen en overvallen is een regionale tendens.

Bij berovingen was één dader verantwoordelijk voor een groot aantal incidenten. Vernielingen aan autos vinden met name plaats op de wegen waarlangs het uitgaanspubliek weer naar huis gaat.

Zichtbaarheid en aanspreekbaarheid vergroten

Voor het veiligheidsgevoel is het zeer belangrijk dat de politie zichtbaar is en aanspreekbaar. In 2003 zijn er op een drietal plekken in Hengelo wijkposten geopend van waaruit de wijkagent zijn werk kan doen en waar wijkbewoners kunnen aankloppen voor bijvoorbeeld advies, het doen van aangifte of het doorgeven van informatie. In 2004 is gebleken dat dit goed werkt. Een ander initiatief is het bike-team dat in augustus is geïntroduceerd in het centrum van Hengelo. Inmiddels hebben de bikers hun nut al volop bewezen.

Het blijkt een zeer effectief surveillancemiddel tijdens evenementen, uitgaansavonden, op marktdagen, maar ook voor toezicht bij jeugdhangplekken of in de veelplegeraanpak.

Volgens de politiemonitor is het veiligheidsgevoel van de burgers toegenomen.

Programmatisch handhaven

Een ander belangrijk onderwerp vanuit de integrale aanpak is het programmatisch handhaven. In 2004 zijn gezamenlijke controles gehouden in coffeeshops, seksinrichtingen, horeca en bij evenementen. Ook zijn er weer intensieve vuurwerkcontroles gehouden.