GroenLinks

Lagendijk: EU moet initiatief nemen tot onafhankelijk Kosovo

25 januari 2005

De EU moet het initiatief nemen tot een voorwaardelijke onafhankelijkheid van Kosovo om een geweldsexplosie te voorkomen. Gesteund door een recent rapport van een gerenommeerde denktank deed GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk hiertoe een hernieuwde oproep.

"De huidige status quo in Kosovo zal geen stand houden. De Kosovaarse Albanezen willen snel duidelijkheid over de inwilliging van hun onafhankelijkheidsaspiraties. Als de EU en de rest van de internationale gemeenschap hiertoe niet snel het initiatief nemen, ligt het gevaar van een nieuwe burgeroorlog op de loer. De Albanezen dreigen eigenhandig de macht te grijpen, terwijl de Kosovaarse Serviërs Belgrado in zo´n geval om militaire steun zullen vragen", aldus Lagendijk. Ook de International Crisis Group waarschuwt daarvoor in haar rapport 'Kosovo: toward final status'.

Hoorzitting in EP
Tijdens een hoorzitting dinsdag 25 januari in het Europees Parlement pleitte Lagendijk voor een onafhankelijk Kosovo, maar wel onder strikte voorwaarden. Lagendijk: "De belangrijkste voorwaarden zijn; respect voor de Servische minderheid en het handhaven van de bestaande grenzen van Kosovo. De Kosovaren mogen zich niet aansluiten bij Albanië en de Servische minderheid moet in alle vrijheid kunnen leven." Eind maart gaat hij naar Kosovo om lokaal de bereidheid te peilen om mee te werken met deze voorstellen.

Nu initiatief nemen
Het huidige Luxemburgse voorzitterschap van de EU heeft verklaard te wachten op een evaluatierapport van de VN, dat in juni wordt gepubliceerd, alvorens actie te nemen inzake Kosovo. Wat Joost Lagendijk betreft neemt de EU reeds nu het initiatief om snel daarna met alle betrokken partijen de mogelijkheden van een voorwaardelijke onafhankelijkheid van Kosovo te bespreken.

Lagendijk is Balkan-woordvoerder voor de Groene Fractie in het Europees Parlement. In de voorbije vier jaar schreef hij voor het parlement een jaarlijkse voortgangsrapportage over de situatie op de Balkan.

«