Time : 4:12:57 PM
Date : Monday, January 31, 2005
Sender Name: Fedichem

Fedichem documenteert het potentieel van de Antwerpse chemiecluster in coproductie met het Antwerpse Havenbedrijf

Brussel, 25 januari 2005 - Fedichem, de Belgische chemiefederatie, publiceerde zopas een nieuwe editie van haar brochure over de enorme waarde en het potentieel van de Antwerpse chemiecluster. Deze uitgave in samenwerking met het Antwerpse Havenbedrijf geeft boeiend cijfermateriaal over de indrukwekkende chemieconcentratie in Antwerpen. Door de zeer intense synergieën tussen de installaties zijn de mogelijkheden voor nieuwe investeerders er erg interessant.

Na Houston, Texas, is de Antwerpse chemie de grootste petrochemische cluster ter wereld. Terecht is de nieuwe brochure (enkel verkrijgbaar in het Engels) dan ook getiteld "Port of Antwerp - Europe's World Scale Chemical Cluster". Mede hierdoor neemt de Belgische chemische industrie trouwens een erg belangrijke positie in binnen de chemie in de Europese Unie.

De Antwerpse chemiecluster is zowel op het vlak van productie als van logistiek sterk uitgebouwd. Voor de belangrijke basisproducten ethyleen, propyleen en butadieen neemt hij zelfs de eerste plaats in op Europees vlak. De totale petrochemische capaciteit zag in 25 jaar haar marktaandeel binnen de Europese chemie stijgen van 14% naar 17%.

Een zeer grote toegevoegde waarde zit in de synergieën die lokaal ontstaan zijn. Zowel op het vlak van de aanvoer van grondstoffen en energie, van transport van de afgewerkte producten als de productuitwisseling onderling en de utilities is de vervlechting intens. Dat maakt de locatie voor een potentiële investeerder ook zo aantrekkelijk.

Alle transportmodi zijn aanwezig en goed uitgebouwd. Een uitgebreid netwerk van ondergrondse pijpleidingen zorgt voor veilige en praktische connecties met het Europese hinterland. Al decennia lang werd in Antwerpen ook een zeer degelijke logistieke know-how opgebouwd. Op bestaande en toekomstige industriële sites zijn terreinen voor verdere uitbreidingen of nieuwe installaties beschikbaar.

De Antwerps Havenautoriteiten zorgen er in nauwe samenwerking met haar cliënten voor dat het industrieel- en handelspotentieel van de Antwerpse regio optimaal verder ontwikkeld worden.

De brochure is verkrijgbaar bij De Antwerp Port Authority, Havenhuis, Entrepotkaai 1, B-2000 Antwerpen. Tel. +32-3-205 20 11, e-mail info@haven.antwerpen.be of www.portofantwerp.com.

U kan ze ook downloaden via www.fedichem.be, rubriek "publicaties".

Informatie:
Daniel Verbist, tel. 02 238 99 91, e-mail: dverbist@fedichem.be Dirk Clotman, tel. 02 238 97 51, e-mail: dclotman@fedichem.be

Link to Press Release - NL
Link to Press Release - FR