Protestantse Kerk in Nederland


Werkdag Helpen onder protest

(25-1-2005)

Voor veel kerken is het nog een grote stap om aan de overheid te vertellen wat hun bijdrage aan de armoedebestrijding is. Dat bleek zaterdag 22 januari tijdens de werkdag Helpen onder protest die door Kerkinactie en de Arme Kant van Nederland/EVA werd gehouden in college Blaucapel in Utrecht.
Diaconieën van kerken moeten zich niet beperken tot het verlenen van hulp aan mensen met financiële problemen. Ze zouden ook aan de overheid moeten laten weten wat er speelt. De kerken kunnen duidelijk maken dat ze hebben geholpen, terwijl dit niet nodig had moeten zijn. Armoedebestrijding is immers sinds de invoering van de Algemene Bijstandswet in 1965 een taak van de overheid. In de eerste plaats gaat het daarbij om de plaatselijke overheid die steeds meer verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de sociale zekerheid krijgt. Dit helpen onder protest was onderwerp van gesprek tijdens de werkdag.

De werkdag werd gehouden naar aanleiding van de uitgave van een gelijknamige brochure die u voor EUR 5,- kunt bestellen bij de afdeling Brochureverkoop, tel. (030) 880 17 24, e-mail brochureverkoop@pkn.nl.

Zie ook:

www.armekant-eva.nl/

Artikel "Groeiende taak voor kerken bij armenzorg", Reformatorisch dagblad, 24-1-2005