Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen

dineren

25-01-2005: Steppen, bonbons maken en `wandelend' dineren

Nieuwe VVV-brochure Groepsarrangementen 2005

Steppen in Gouda, met de GPS door Utrecht of toch maar `koeien' beschilderen in het weiland. Je moet toch wat als je met een groep vrienden, familieleden of collega's op pad gaat. Je kunt ook naar de Veluwse IJsselvallei `lekker op de trekker' om je tractorrijbewijs te halen of anders wel in Breda bonbons gaan maken en daarna het servies beschilderen.

En je kunt vooral lekker eten met een groep. Maar tussen de gangen door moet je wel `aan het werk'. Achter een gids voor een stadswandeling door Deventer bijvoorbeeld. Of op de fiets - happen en trappen heet dat in Den Bosch - door de regio Meierij en Noordoost-Brabant. In de Zeeuwse plaatsen Hulst, Vrouwenpolder en Middelburg kun je ook culinair hoppen. Maar tussendoor is het wandelen: elk gerecht wordt steeds op een andere plaats `geslecht'.

Dit en ander soort nieuws is te lezen in de vandaag verschenen, nieuwe brochure Groepsarrangementen 2005. Deze VVV-gids met enkele honderden ideeën en suggesties voor een dagje uit met een groep is verkrijgbaar via de ANWB- en VVV-kantoren. Daar ligt ook de al eerder op de markt verschenen gids Groepsaccommodaties 2005.Met daarin vele mogelijkheden om met groepen meerdaagse tochten en reizen te maken.

Groot belang
De groepsmarkt is van groot belang voor de toeristische wereld. Cijfers van het Nederlandse Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) tonen aan dat ruim 30 procent van de Nederlandse bevolking een groepsdagtocht of meerdaags verblijf met een groep van meer dan 15 personen heeft ondernomen. Het leeuwendeel van de groepstochten wordt in het binnenland doorgebracht (90%).
Overigens, we maken steeds vaker uitjes en reisjes in groepsverband. Met de hele familie, vrienden, collega's of met de leden van een vereniging op weg, is een soort trend. Daarnaast is het groeiend populair om zo'n georganiseerd daguitje via internet te boeken. De twee groepsgidsen zijn dan ook gekoppeld aan een eigen bijbehorende internetsite. Dat geeft grote voordelen. Zo kunnen de leden van een groep zelf thuis én individueel gemakkelijk `bladeren' en (per e-mail overleggend) een keuze maken. Daarna kan één groepslid vanuit huis of kantoor uit gewoon de boeking reserveren.
De meerdaagse informatie staat op www.nlgroepsaccommodaties.nl, informatie over dagtochten is te vinden op de site www.vvv-groepsarrangementen.nl. Deze sites zijn behalve rechtstreeks ook te bereiken via de algemene toeristische site www.lekkerweg.nl