Gemeente Oisterwijk

25-01-2005
Realiseren verkeersbruggen ter plaatse van de Gemullehoekenweg

In het kader van het project 'Natuurontwikkeling Waterborgh' is inmiddels gestart met de realisering van een vijftal bruggen in de rijbaan van de Gemullehoekenweg. Het betreft drie bruggen naast elkaar; één brug voor zwaar verkeer, één fiets/voetgangersbrug en één voetgangersbrug. Daarnaast worden er aan de westzijde van de Gemullehoekenweg nog twee voetgangersbruggen naar particuliere percelen gerealiseerd over een nog te graven watergang. Er is gekozen voor bruggen en niet voor bijvoorbeeld duikers of overkluizingen omdat met de aanleg van bruggen een vaste oeververbinding ontstaat waarvan door fauna dankbaar gebruik kan worden gemaakt. Bovendien hebben bruggen nog het voordeel dat er veel daglicht aanwezig is hetgeen een extra positieve uitwerking geeft op het verplaatsen van diersoorten en groei van planten.

Het project bestaat in feite uit het herstellen van de vroegere beekloop waardoor de ecologische verbinding naar de Voorste Stroom in oude glorie wordt hersteld. Als uitvoeringstijdstip voor de bouw van de bruggen is gekozen om dit buiten het toeristische seizoen te doen. Dit geeft echter wel risico's op het gebied van onwerkbaar weer zoals regen en/of vorst. Het grondwerk op het terrein van Waterborgh is al wel reeds eerder uitgevoerd.

Het project 'Waterborgh' maakt onderdeel uit van het uitvoeringsprogramma van het Interregproject 'Het Groene Woud'. Oisterwijk kent nog een tweede project in het kader van het Interregproject en wel de aanleg van een ecologische zone en natuurbos langs de Voorste Stroom (Den Donk).

Wat is Interreg?
Interreg is een Europees programma bedoeld om grensoverschrijdende en transnationale samenwerking binnen Europa te stimuleren. Het biedt de mogelijkheid om samen met partners van verschillende nationaliteiten projecten uit te voeren. Zij genereert geld voor beleid en projecten en helpt grensoverschrijdende problemen op te lossen. Daarnaast biedt Interreg de mogelijkheid kennis en ervaringen met partners uit te wisselen die bijdragen aan het beleid.

Het Groene Woud
In de stedendriehoek Eindhoven/Tilburg/'s-Hertogenbosch is een 7500 hectare groot aaneengesloten natuurgebied in ontwikkeling. Het gaat om een ambitieus natuurproject onder de naam `Het Groene Woud'. Het betreft een initiatief van het Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant. Doel is het realiseren van een natuurgebied bestaande uit een parkachtig boslandschap met meanderende beken, moerassen, heiden en bloemrijke graslanden. In de nabije toekomst zal het gebied waarschijnlijk spectaculaire soorten herbergen zoals edelhert, bever en zwarte ooievaar. Kortom: een aantrekkelijk natuurpark in Midden-Brabant met internationale allure.

Het Groene Woud is echter meer dan alleen een natuurpark. Er bestaan in ruimtelijke en functionele zin duidelijke relaties met functies en kwaliteiten in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de relatie met landbouw, recreatie, verstedelijking en infrastructuur. Om het natuurpark goed te laten functioneren worden condities gesteld aan water en milieu. Daarnaast is bijzondere aandacht vereist voor de kwaliteit van het landschap en cultuurhistorie, zowel binnen het natuurpark als daarbuiten.

Het natuurpark valt samen met de Ecologische Hoofdstructuur. Het omvat de deelgebieden van de Voorste Stroom, Achterste Stroom, Oisterwijkse Vennen, Kampina, de Mortelen, Scheeken, het Dommeldal en de Geelders. De beken de Dommel en Beerze-Reusel zijn de blauwe slagaders. Kortom, duurzame landbouw, recreatie, verstedelijking, verbeterde infrastructuur, kwaliteit van het landschap en cultuurhistorie, alles valt op z'n plaats in Het Groene Woud.

Voortgang van het project Waterborgh
De aandacht is momenteel gericht op de bouw van de bruggen. De laatste maanden van vorig jaar zijn door diverse nutsbedrijven gebruikt voor het verleggen van diverse kabels en leidingen. Deze werkzaamheden zijn nagenoeg gereed.

Op maandag 10 januari is gestart met de bouw van de drie verkeersbruggen ter plaatse van de rijbaan van de Gemullehoekenweg. Op woensdag 19 januari is begonnen met het heiwerk welke nodig is voor de fundering van de genoemde bruggen. Daarna kunnen de landhoofden worden gemaakt en het brugdek worden geplaatst.

IJs- en weder dienende zijn de werkzaamheden aan de bruggen op medio april 2005 gereed waarna het verkeer weer gebruik maken van de Gemullehoekenweg.

Verkeersmaatregelen
Zoals al eerder is aangegeven is het onontkoombaar dat de rijbaan en fietspaden van de Gemullehoekenweg gedurende de uitvoering van de werkzaamheden voor al het verkeer worden afgesloten.

Uiteraard is reeds een goede verkeersomleiding aangebracht. Het verkeer wordt gedurende de afsluiting omgeleid via Heisteeg, Bosweg, Wierdsmalaan, Merodelaan, Koningsvaren, Burgemeester Verwielstraat en Burgemeester Canterslaan.

Voor vrachtverkeer worden voorwaarschuwingen geplaatst. Vrachtverkeer afkomstig uit de richting Oirschot/Spoordonk wordt via Moergestel naar Oisterwijk verwezen. Vrachtverkeer welke afkomstig is vanaf de N65/Quatre Bras met als bestemming Rosepdreef/Scheibaan en omgeving wordt via de Pannenschuurlaan/Moergestelseweg/Burgemeester Vogelslaan geleid. Hierdoor worden de Burgemeester Canterslaan, Groenstraat en Burgemeester Verwielstraat sterk ontlast van vrachtverkeer.

Fietsers en voetgangers worden omgeleid via Klompven/Burghtweidepad/ Watermolensteeg. Ook kan gebruik gemaakt worden van het Lissabonpad, het fietspad gelegen tussen Heisteeg en Wolvensteeg.

Meer weten?
Indien u meer wilt weten over het project of heeft u nog vragen over de uitvoering
an kunt u contact opnemen met de opzichter van het werk de heer Robin Brekelmans, telefonisch bereikbaar op nr. 06-53960457.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl