Gemeente Den Haag

januari 2005
Milieu effect rapportage: geen belemeering bouw stadion (25 januari)

De Milieu Effect Rapportage die is opgesteld voor de bouw van het nieuwe ADO stadion en het aanvullende programma op de Primelocatie Forepark concludeert dat er geen belemmeringen zijn om deze ontwikkeling daar te realiseren. Volgens de MER voldoen de plannen aan de eisen van de wet milieubeheer. Het College van B&W van Den Haag heeft de MER daarom aanvaardbaar verklaard en voor inspraak vrijgegeven. Naast de MER is ook het voorontwerp bestemmingsplan voor inspraak vrijgegeven.

In het Forepark worden een stadioncomplex voor ADO Den Haag, commerciële activiteiten en parkeerplaatsen gerealiseerd. Ten behoeve van deze ontwikkeling moest een milieueffectrapportage (MER) worden opgesteld in overeenstemming met de procedure die is vastgelegd in de Wet Milieubeheer.
Doel van de MER is mogelijke gevolgen voor het milieu van de voorgenomen activiteit in beeld te brengen en milieuvriendelijke maatregelen te formuleren.
De rapportage beschouwt de stadionfunctie als maatgevende activiteit en richt zich vooral op de bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer, parkeren, verkeersgeluid, luchtkwaliteit, ruimtebeslag, sociale veiligheid en stadiongeluid.

De MER geeft aan dat de noodzaak van realisatie van het stadion op deze locatie voldoende is gemotiveerd en dat er een goede afweging heeft plaatsgevonden ten opzichte van alternatieve locaties.

Het College had op 7 september 2004 richtlijnen voor het opstellen van het rapport vastgesteld en constateert nu dat aan de richtlijnen is voldaan. De initiatiefnemer van de MER is de Stichting Stadion Ontwikkeling en Ballast Nedam Ontwikkeling.