Gemeente Den Haag

januari 2005
Gemeente Den Haag wil opvang zwerfjongeren verbeteren (25 januari)

Het college van B&W in Den Haag wil de opvang van zwerfjongeren in de stad verder verbeteren. Daarom wordt in samenspraak met het gewest Haaglanden een 'ketenregisseur zwerfjongeren' aangesteld. Deze regisseur krijgt de opdracht nog voor de zomer een plan van aanpak te presenteren. Dit plan bevat aanbevelingen voor een goede afstemming en een dekkend aanbod van kwalitatief verantwoorde opvang voor zwerfjongeren in de Haagse regio.

Het is moeilijk vast te stellen hoeveel zwerfjongeren er nu precies zijn in Den Haag. Het gaat om jongeren tot 25 jaar met meervoudige problemen, die dakloos zijn of in de opvang verblijven. In een rapport van de Algemene Rekenkamer uit 2003 wordt het aantal Haagse zwerfjongeren op 100 tot 500 geschat.

Er zijn momenteel voor zwerfjongeren in Den Haag ongeveer 150 plaatsen beschikbaar. Bij de opvang zijn meerdere instellingen betrokken. Zwerfjongeren bewegen zich op het terrein tussen jeugdzorg en maatschappelijke opvang. Met de invoering van de Wet op de Jeugdzorg is per 1 januari jl. een scherpe scheiding aangebracht tussen de hulpverlening aan jongeren tot 18 jaar en zij die ouder zijn. Dit vraagt om een goede afstemming en samenwerking tussen de beide verantwoordelijken: het stadsgewest Haaglanden voor de jeugdzorg (18-) en de gemeente Den Haag voor de maatschappelijke opvang (18+). De gemeente wil dit bereiken met het aanstellen van de 'ketenregisseur'. Het plan van aanpak wordt voor de zomer verwacht.