Gemeente Den Haag

januari 2005
Nieuwe Haagse organisatie voor amateurkunst en culturele diversiteit (25 januari)

De gemeente Den Haag krijgt een nieuwe organisatie voor de amateurkunst en culturele diversiteit. Het college van b&w wil zo de cultuurparticipatie van de Haagse burgers verder bevorderen. De komende maanden wordt bekeken of en op welke wijze de activiteiten van het Centrum voor Amateurkunst en Zcala (voorheen Volksbuurtmuseum) in de nieuwe organisatie passen.
Het jaarlijks beschikbare budget voor de amateurkunst en de culturele diversiteit van ruim 2 miljoen euro is gereserveerd voor het inrichten van de nieuwe organisatie.

Volgens het college moet de nieuwe organisatie de amateur-podiumkunst ondersteunen en in dit kader een kwaliteitsimpuls geven aan toneel, muziek en dans. Daarnaast wordt het bereik van de doelgroep vergroot, de actieve en passieve participatie versterkt en is er extra aandacht voor wijk -en stadsdeelgericht werken en voor jongeren en migranten.

Samenwerking met andere instellingen wordt een belangrijk onderdeel van de nieuwe organisatie (Koorenhuis, TheaterZwembad de Regentes, Korzo,Theater aan het Spui en de Openbare Bibliotheek). Bij de besluitvorming over de huisvesting van de nieuwe organisatie worden onder meer de volgende gebouwen betrokken: Zcala aan de Hobbemastraat, Theater Merlijn in de Bilderdijkstraat en Muziekcentrum Loosduinen. Voor het onderbrengen van het kantoor wordt gedacht aan het Nutshuis in de Jan Hendrikstraat, dat momenteel wordt verbouwd. De nieuwe instelling zal in de tweede helft van dit jaar met haar activiteiten starten.

Achtergrond
Op basis van het meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2005 - 2008 heeft de gemeenteraad besloten de subsidies aan het Centrum voor Amateurkunst en Zcala te beëindigen. Dat besluit was mede gebaseerd op het advies van de commissie Zonderop, die het college adviseerde over het cultuurbeleid voor de komende jaren. Volgens dit advies waren zowel het Centrum voor Amateurkunst als Zcala er niet in geslaagd een kwaliteitsimpuls te bewerkstelligen voor de amateurkunst en de culturele diversiteit. Ook de Raad voor Cultuur, die het rijk in zijn cultuurbeleid adviseert, gaf een negatief advies bij de subsidieaanvraag van Zcala. In opdracht van het college heeft het bureau BMC, Bestuur & Management eind vorig jaar onderzocht hoe een dergelijke kwaliteitsimpuls wel kon worden gerealiseerd. Op basis van dit onderzoek heeft het college nu besloten om te kiezen voor een geheel nieuwe organisatie en niet voor een fusie van Zcala en het Centrum voor Amateurkunst.