Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

De Watervloot in Hoogezand

Hoogezand, 25 januari 2004. Persbericht 2004/006.

Op 1 en 2 augustus 2005 vindt het cultuurfestival 'De Watervloot' in Hoogezand en Sappemeer plaats met een combinatie van amateurkunst, cultuurhistorie en watertoerisme. Het college heeft daartoe een subsidie verleend van ? 23.841,40 uit het budget RCP Gorecht +(*) 2004.

Stichting De Watervloot
De Stichting Watervloot (i.o.) organiseert de activiteiten samen met Galerie Werfkade 16, de gemeente Hoogezand-Sappemeer en andere culturele organisaties. Het gebeurt aansluitend op en in samenwerking met de nautische en cultuurhistorische manifestatie Groninger WelVaart in de stad en de provincie Groningen.

Culturele activiteiten
Verschillende schepen varen na het evenement in Groningen door naar Leer waar de Traditions-schiffstreffen plaatsvinden. De langsvarende schepen worden dan in de gemeente ontvangen en rondom de komst van de schepen wordt een programma georganiseerd. Centraal thema van het project is de hang naar de oude waterverbinding. Op vier kenmerkende (cultuurhistorische) locaties vinden verschillende culturele activiteiten plaats, waarbij een prominente rol is weggelegd voor de amateurkunst. Dit zijn: De sluis in Martenshoek, het monument van Nico Bulder, de locatie nabij de BIM-pomp en de locatie werf Wolthuis.

Link cultuurnota
Het project is vernieuwend en speelt in op het maritieme karakter van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het kan een fundament leggen voor toekomstige culturele initiatieven en versterkt het cultureel imago van de gemeente Hoogezand-Sappemeer.
Het is een uitvoering van de cultuurnota 2004-2008, waarbij onder meer ingezet wordt op een (tweejaarlijks) terugkerend evenement. En hierbij worden karakteristieke elementen ingezet, zoals het maritieme karakter
- de scheepswerven en de eigen cultuurhistorie.

(*) Het Regionaal Cultuurplan Gorecht+ is een samenwerkingsverband tussen de provincie Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer, ter bevordering van culturele activiteiten van regionaal belang.