STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Welke school is de Schoonste School van Nederland?

Persuitnodiging

Den Haag, vrijdag 21 januari 2005

Welke school is de Schoonste School van Nederland? Prijsuitreiking Schoonste School Wedstrijd op dinsdag 25 januari

Jonge schoonmaaktalenten van maar liefst 500 scholen streden de afgelopen vier maanden om een vlekkeloos schoon imago. Want de titel 'Schoonste School van Nederland' krijg je natuurlijk niet zomaar! Op dinsdag 25 januari as. om 15.00 uur is de spannende ontknoping: één basisschool en één school voor voortgezet onderwijs gaan de geschiedenisboeken in als de Schoonste School van Nederland 2004. Marielle van Aggelen, directeur Stichting Nederland Schoon, overhandigt de prijzen tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in de Jaarbeurs te Utrecht.

Schoonste School Wedstrijd
Op vrijdag 1 oktober 2004 ging de Schoonste School Wedstrijd van start. Via de website www.schoonsteschool.nl meldden 500 scholen zich aan, van zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Initiatiefnemer Stichting Nederland Schoon wilde via de frisse competitie scholen in heel Nederland aanmoedigen zich actiever in te zetten tegen zwerfafval. Niet alleen tijdens de Schoonste School Wedstrijd, maar ook daarna.

Imago oppoetsen
Dat de Schoonste School Wedstrijd pittig zou worden, stond van tevoren vast. Niet alleen werd de bezem eens flink door de deelnemende scholen gehaald, er moesten ook tricky opdrachten worden gemaakt. De leerlingen beoordeelden allereerst intensief de afvalsituatie op school. Deelnemende scholen voor voortgezet onderwijs moesten vervolgens creatieve oplossingen bedenken om het zwerfafval te verminderen. Leerlingen van de basisscholen ontwierpen kleurrijke posters om medeleerlingen aan te sporen de afvalbak intensiever te gebruiken. Deskundige jury's beoordeelden de inzendingen van de scholen. Na drie rondes stonden uiteindelijk tien (voorlopig) 'schoonste' scholen in de finale.

Undercover inspectieteam
In de finale kregen scholen van maandag 10 t/m vrijdag 21 januari 2005 meerdere keren onaangekondigd bezoek van een undercover inspectieteam van Stichting Nederland Schoon. Kritische inspecteurs beoordeelden via een puntensysteem hoe grondig de scholen het zwerfafval hadden aangepakt. Het inspectieteam inspecteerde binnen de school (de gangen, de lokalen en de hal of aula), buiten de school (het schoolplein en andere buitenruimtes) en de omgeving van de school (alle aangrenzende straten tot 250 meter vanaf de school).

Deelnemende 'schone' scholen
Twee scholen van Nederland worden uitgekozen tot Schoonste School 2004; één uit het basisonderwijs en één uit het voortgezet onderwijs. De vijf finalisten van het basisonderwijs zijn: Basisschool Sterre der Zee in Delfzijl, Basisschool Octopus in Boekel, Basisschool Eben Haëzer in Oldebroek, Basisschool De Schovenhorst in Putten en de Bassischool De Linde in Oirschot. De vijf finalisten van het voortgezet onderwijs zijn: Wellantcollege in Ottoland, Da Vinci College in Leiden, RSG Magister Alvinus in Sneek, Reynaertcollege in Hulst en Van Maerlant in Den Bosch. De twee winnende scholen krijgen een geldbedrag voor de hele school, te besteden aan een project ter preventie en bestrijding van zwerfafval. Maar het mooiste is natuurlijk dat zij een jaar lang met trots mogen zeggen: wij zijn de Schoonste School van Nederland!

Website met handige tips
Kijk voor meer informatie over de competitie op de website www.schoonsteschool.nl Op deze website konden deelnemende scholen tijdens de wedstrijd zien hoe zij tot dat moment scoorden en hoe schoon de andere scholen in Nederland waren. Ook staan op de website handige tips van scholen om het zwerfafval te verminderen. Het blijkt dat kleine aanpassingen vaak resulteren in grote verbeteringen. Bijvoorbeeld via de intercom na de pauze melden dat iedereen zijn troep op moet ruimen, kan maar liefst 75% in het zwerfafval schelen!

Uitreiking Schoonste School Wedstrijd
Datum: dinsdag 25 januari 2005
Tijd: van 15.00 uur tot 16.00 uur
Plaats: Jaarbeurs te Utrecht (hal 4)

Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon werd in 1991 door het bedrijfsleven, de ANWB en de NVRD opgericht. De organisatie houdt zich bezig met de preventie en bestrijding van zwerfafval. Via De Schoonste School Wedstrijd wil de stichting scholen in heel Nederland aanmoedigen zich actiever in te zetten tegen zwerfafval. Niet alleen tijdens de competitie, maar ook daarna. Van zowel scholieren als schoolpersoneel wordt verwacht dat zij hun steentje bijdragen aan de competitie. Een Nederland Schoon-afvalbak en een aanmoedigende posterset moeten hen ertoe aanzetten om met z'n allen mee te werken aan het verkrijgen van de titel Schoonste School van Nederland. Nederland Schoon wil betrokkenen ervan overtuigen dat een schonere school ook een prettigere school oplevert. Uiteindelijk moet door de actie het zwerfafval in en rondom schoollocaties zichtbaar afnemen.

U bent van harte uitgenodigd de prijsuitreiking bij te wonen. Voor vragen of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur van Nederland Schoon, telefoon: 070-3042080.

21 jan 05 11:22