D66

Hoewel D66 het overgrote deel van de regeringsmaatregelen tegen terreur steunt, heeft de partij nog een aantal vragen aan CDA-minister Donner. De Democraten vinden dat de regering zich met een aantal van de voorstellen op glad ijs begeeft. Fractieleider Dittrich wil snel een debat met het kabinet over de voorgenomen maatregelen.

`Om de vrijheid van de burgers te beschermen is het erg belangrijk dat we potentiële terroristen opsporen en achter slot en grendel zetten. Maar sommige maatregelen gaan wel erg ver,' aldus Dittrich. Hij doelt daarmee onder meer op het voorstel, waarbij de minister van Justitie iemand kan dwingen zich regelmatig op een politiebureau te melden, ook is hij niet schuldig aan een strafbaar feit en wordt hij daar zelfs niet van verdacht. Gedrag waar volgens de minister een luchtje aan zit, is al voldoende om de persoon in kwestie een meldplicht op te leggen of hem te verbieden zich in de buurt van bepaalde gebouwen of mensen te begeven.

Dittrich: `Het kabinet werpt de netten erg ver uit om een potentiële terrorist te vangen, maar de hele bevolking loopt de kans in die netten verstrikt te raken. Welk probleem lossen we daar nu mee op? Zou een echte terrorist zich iets aantrekken van een meldplicht om elke maand naar het politiebureau te komen?'

De Democraten vinden dat de directe dreiging van terrorisme moet worden bestreden, maar dat het ook belangrijk is om te voorkomen dat jonge moslims zich aangetrokken gaan voelen tot de radicale islam. Dittrich: `We moeten perspectief bieden aan iedereen om volwaardig in de samenleving mee te draaien. De kwaliteit van het onderwijs moet verbeteren, de oude wijken moeten weer leefbaar worden en er moet een eind komen aan de hoge jeugdwerkloosheid. Ook dat raakt aan de strijd tegen terreur'.

24-1-2005 17:27