Provincie Zuid-Holland

GS richten zich bij jeugdbeleid op ouders en jongeren

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) willen met gemeenten en maatschappelijke organisaties een kwaliteitsslag maken in de jeugdzorg. GS willen bijvoorbeeld kennis delen om de sociale veiligheid te vergroten op wijkniveau. Hierdoor kunnen kinderen veilig opgroeien. Maar ook willen GS dat er hulp en advies komen voor ouders met opvoedingsvragen. Omdat GS niet alleen beleid over, maar vooral ook met jongeren wil maken is er een podium opgericht om met jongeren in contact te komen: Blixum.nl. Er is dit jaar ongeveer 1,5 miljoen euro subsidie beschikbaar om dit beleid uit te kunnen voeren.

Veilig OpgroeienNa Maassluis, Dordrecht en Leiden zal ook Alphen aan den Rijn in 2005 starten met het programma Veilig Opgroeien in Zuid-Holland. De provincie wil dat kinderen in Zuid-Holland veilig opgroeien. Daarom steunt zij een aantal Zuid-Hollandse gemeenten bij het voorkómen van hardnekkige jongerenproblematiek. De gekozen werkwijze is Communities that Care, een meerjarige aanpak op wijkniveau. Hierdoor verbetert de sociale veiligheid structureel. De provincie zorgt ervoor dat andere gemeenten en instellingen kunnen profiteren van de opgedane kennis en ervaring. De provincie biedt ook aan de gemeente Alphen ondersteuning bij het opstarten van dit programma, en zal de eerste drie jaar ook financieel bijdragen aan de lokale kosten. Totaal wordt aan deze vier gemeenten in 2005 ruim 300.000 euro subsidie verleend. Naar verwachting zal nog een vijfde gemeente in het najaar van 2005 kunnen starten.

Ondersteuning ouders bij opvoedingVeel ouders hebben behoefte aan advies en hulp bij het opvoeden van kinderen. De provincie Zuid-Holland streeft ernaar dat in 2007 ouders overal in hun buurt ergens terechtkunnen met hun opvoedingsvragen. Gemeenten hebben een belangrijke taak het eerste advies en hulp aan hun inwoners op allerlei terrein te organiseren. Hieronder valt ook de opvoedondersteuning aan ouders. De provincie heeft als taak de hulpverlening bij meer ingrijpende problemen in de vorm van jeugdzorg goed te organiseren. Het is belangrijk dat ouders met hun vragen al vroeg bij een goed steunpunt terechtkunnen, vóórdat ernstige problemen ontstaan. Daarom ondersteunt de provincie gemeenten bij het realiseren van opvoedbureaus en opvoedspreekuren waar ouders met al hun vragen om advies terechtkunnen.

Hiervoor heeft de provincie in 2005 zo'n 600.000 euro beschikbaar gesteld. Begin 2005 is daarvan al ruim 400.000 euro subsidie verleend. Dit geld is gegaan naar bijvoorbeeld opvoedbureaus, opvoedspreekuren voor allochtonen, ontwikkeling van een systeem waarmee gemeente makkelijker de behoefte van ouders kunnen achterhalen, aanbod voor ouders die geen gebruik maken van opvoedondersteuning (o.a. Antilliaanse gezinnen), opvoedtelefoon, tevredenheidsonderszoek, coördinatie van oudercursussen en een onderzoek onder tienermoeders.

Jongeren in Zuid-Holland gevraagd mee te denkenJongeren zijn de toekomstige volwassenen en hun mening is belangrijk. Dit geldt op alle niveaus: van meedenken in het schoolbeleid, binnen de jeugdzorginstelling, het gemeentelijk beleid tot provinciale plannen. Om jongeren goed te informeren, maar vooral om te weten te komen wat jongeren willen is Blixum.nl ingericht.

De provincie zal in 2005 jongeren opnieuw actief benaderen voor advies over een aantal provinciale vraagstukken. Rond twee thema's wordt jongeren gevraagd om hun mening in de vorm van jongerenpanels. Daarnaast is er subsidie voor het verder ontwikkelen en op de markt zetten van de jongerensite Blixum.nl. Ook binnen gemeenten, op scholen en in jeugdzorginstellingen wil de provincie meer participatie van jongeren zien. De provincie heeft begin 2005 bijna 450.000 euro subsidie verleend om jongerenparticipatie op lokaal en provinciaal niveau te stimuleren.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22